Macken har blivit nya närbutiken

Det är undersökningsföretaget Demoskop som på uppdrag av OKQ8 genomfört en undersökning bland kunder på bensinstationerna.

Hela 60 procent besöker en bensinmack minst en gång per månad. Män besöker macken oftare än kvinnor, 63 procent av männen besöker en mack flera gånger per vecka medan endast 37 procent av kvinnorna gör regelbundna besök på macken.

Men kanske allra mest intressant är att våra mackar fyller en funktion även för de som inte har tillgång till bil. Fyra av tio som inte har tillgång till bil ser macken som en närbutik och de vanligaste associationerna till macken är: bensin, korv, blommor och akutinköp.

LÄS MER: Nu försvinner Statoil

Använder macken för akutinköp

– Vi på OKQ8 vill finnas till för människor i rörelse och uppdaterar ständigt vårt erbjudande för att möta kundernas behov. Vi ser i dag en ökad efterfrågan på icke fordonsrelaterade produkter. Kunderna besöker till exempel ofta drivmedelsstationer när de handlar sista minuten-presenter och akutinköp som blommor eller mjölk säger Roger Blomstrand, Head of Retail Sales på OKQ8, i ett pressmeddelande.

Ungdomar och unga vuxna i åldrarna 18 till 35 år är de som är mest intresserade av icke fordonsrelaterade varor och tjänster på mackarna. 48 procent av svenskarna vill ha paketutlämning jämfört med 62 procent i gruppen 18-35 år. Cykelservice är en annan tjänst som efterfrågas, av alla tillfrågade men alldeles speciellt av de yngre. Matutbudet intresserar även det de unga i något högre utsträckning än äldre men båda grupperna ser mat som en stor del av mackens utbud.

Lämna ett svar