Volvo S90 – här är de första bilderna

Sedan Volvo köptes av kinesiska Geely har det hänt mycket med biltillverkaren. En helt ny strategi och en helt ny plattform har tagits fram som ska ligga till grund för ett helt nytt modellprogram.

Den första bilen att presenteras var suven XC90, som nu levereras till de första kunderna. XC90 är byggd på den nya så kallade SPA-plattformen som även kommer att utgöra grunden för S90 och V90, två modeller som ersätter utgående sedanen S80 och kombin V70.

Volvo S90 presenteras senare i år

Volvo kommer av allt att döma presentera de två nykomlingarna i 90-serien senare i år – men redan nu har tidningen AutoWeek lagt upp bilder på en så tungt maskerad bil att det endast är det svenska registreringsnumret som avslöjar att det handlar om en Volvo. Och med största sannolikhet den kommande S90.

Teknisk kommer S90 att ha mycket gemensamt med XC90. De fyrcylindriga DrivE-motorerna finns självklart där och en T8-hybrid kan vi också förvänta oss.

Det betyder någonstans runt 400 hästkrafter och ett vridmoment på över 600 Nm. Några mått eller andra fakta är ännu inte offentliga.

BILTEST 10 RONDER: Volvo XC90 mot Audi Q7 – vi utser vinnaren!

Inget modellnamn hos Transportstyrelsen

I Transportstyrelsens information om registreringsnumret finns inga uppgifter om modell. Enligt fordonsuppgifterna där ska bilen vara 4 851 millimeter lång och 1 876 millimeter bred. Tjänstevikten är angiven till 1 700 kilo. Detta är dock uppgifter som förmodligen kommer att skilja sig en del mot verkligheten.

Få vet hur bilen ser ut under maskeringen.

Men många av de detaljer vi sett i Volvos konceptbilar de senaste åren återfinns nu i produktionsversionen av XC90. Förmodligen får S90 låna flera drag från den – och förhoppningsvis får S90 fronten från snygga konceptbilen Volvo Concept C.

BILTEST 10 RONDER: Volvo XC90 mot Audi Q7 – vi utser vinnaren!

Lämna ett svar