Vanlig bensin lika bra som specialbensin

”Miles tar dig längre” lyder Statoils reklamslogan. Enligt de tester som Plus utför i kvällens program är det ett påstående som företaget inte har täckning för.

Kortare med Miles

Inledningsvis testar Sveriges Television två bilar tankade med Statoils drivmedel Miles 95 respektive OKQ8:s vanliga 95-oktaniga bensin i en vardagssituation. Fordonen är två automatväxlade Toyota Auris från 2015 som gått precis lika långt. Förarna kör från Umeå i samma takt och byter förare ungefär var tionde mil för att jämna ut skillnader i körstil. Bilen tankad med Statoil Miles kommer då 525 kilometer, medan den med vanlig bensin från OKQ8 tar sig 543 kilometer.

För att få ett mer tillförlitligt resultat testar man sedan de olika drivmedlen i laboratoriemiljö.

Oavgjort i laboratorium

Den här gången är det en automatväxlad Saab 9-3 från 2014 som körs på en så kallad chassidynamometer som simulerar väg- och luftmotstånd. Bilen startas kall inför varje testomgång och körs sedan 20 mil i 70 km/h av en robot. De båda bensinsorterna testas tre gånger. Mellan varje byte ”nollställs” motorn med ett referensbränsle, för att sedan köras in på den aktuella testbensinen i 10 mil. På så sätt ska motorn anpassa sig till det nya drivmedlet.

Sedan vägs det kvarvarande bränslet på en våg, och skillnaden visar sig vara marginell. I snitt har bilen med den vanliga bensinen dragit 0,06 gram mindre bränsle per kilometer. Det motsvarar en besparing på 0,13 procent, eller 290 meter för den sammanlagda körsträckan på 60 mil. I praktiken innebär det en skillnad som är så liten att hamnar inom felmarginalen. De båda drivmedlen presterar med andra ord lika bra i testet.

Statoil står fast vid påståendet

Plus konstaterar alltså att man inte alls kommer längre med drivmedlet Miles. Som svar på testresultatet uppger Statoil att deras tester är gjorda på fler bilar, längre körsträckor och över längre tid. Företaget står fast vid att det tillsatsmedel som finns i Miles ska minska förbrukningen med upp till 2,7 procent vid regelbunden användning.

”Vilken exakt effekt just du får på din faktiska bränsleförbrukning beror också på fordon, körstil och körförhållanden, men Miles tar dig längre. Våra tester har utförts av ett ledande och oberoende europeiskt testföretag.”, avslutar företaget sitt svar till SVT.

LÄS MER: Så väljer du rätt olja på macken

Lämna ett svar