Kör bil? Nej, spelar tv-spel med Zlatan

På filmen ovanför kan ni se hur sajten FotbollDirekt:s reporter Casper Nordqvist spelar tv-spelet Pro Evolution Soccer inifrån en Nissan Qashqai. Jo, det är sant. Och lite märkligt. Den gemensamma nämnaren heter Champions League där både Nissan och Playstation är sponsorer.

Tillsammans med spelutvecklaren Acne har Nissan och Playstation byggt en bil som styr tv-spelet.

Data plockas ut från bilens dataport och signalerna från ratten, gaspedalen, bromspedalen, blinkersen och ett par knappar till används för att i sin tur styra spelkonsollen. Playstation-kontrollen har helt och hållet ersatts av bilen.

Utmaning att spela tv-spel med bilen

De viktiga rörelserna är att ratten flyttar spelarna åt höger respektive vänster, blinkersen flyttar dem upp och ner och det finns en ”spring-snabbt”-knapp på ratten. Gas- och bromspedal används för skott och passning.

Konstigt?

Ja – verkligen. Och som Gran Turismo Academy-vinnaren Jann Mardenborough – som flugits till Stockholm tillsammans med en rad kända youtubers – säger: det är lite som det där att klappa på huvudet och magen samtidigt, man måste tänka.

Mardenborough är tv-spelaren som vann GT Academy och som nu varit professionell racerförare i fyra säsonger. Men att spela fotboll med en Nissan Qashqai är svårt även för ett tv-spelsproffs som Jann.

Casper Nordqvist – reporter på FotbollDirekt – får agera skådespelare när jag filmar en sekvens.

BILKLIPP: Missnöjd med sin Jeep – hämnas med påkostad rapvideo

Bilen ska visas upp på Malmö FF-match

När jag själv sätter mig vid ratten inser jag hur svårt det är.

Rörelsen på ratten ska samordnas med blinkersen och sen gäller det att hålla reda på vilken fot som var passning och vilken som var skott. Som bilförare är det lätt att använda samma fot för gas och broms och ett tips till Acne är att flytta en funktion till kopplingen, så att det går att använda båda fötterna utan att behöva tänka på att ”vänsterbromsa”.

Projektbilen ska nu trimmas till och visas upp i samband med att Malmö FF spelar mot Zlatans Paris Saint-Germain i Malmö i slutet av november.

Själv ser jag fram emot när Nissan bygger en spelkonsol i en Nissan GT till spelet Gran Turismo – då kan vi snacka reality.

Lämna ett svar