Vägsalt – så tvättar du bort rostfällan

I vägsalt används oftast kalciumklorid eller natriumklorid. Saltet sprids ut på vägbanorna för att sänka frystemperaturen, på en saltad yta kan snö och is smälta även om temperaturen är under 0 grader.

Saltet är inte bara bra. Bland annat utsätter vägsaltet bilarna för påfrestningar och kan göra så att de börjar rosta i förtid. Det finns flera undersökningar som visar att svenska bilar rostar mer än snittet – och det är vägsaltet som är boven. För att undvika detta är det viktigt att försöka hålla sin bil ren, även om det kan vara krångligt under vinterhalvåret.

Vägsaltet tvättas bort med kallavfettning

För att bli av med salt som satt sig på bilen används med fördel kallavfettning, som också brukar benämnas som petroliumbaserad avfettning. Som namnet antyder är petroleumavfettningen baserad på petroleum och det är viktigt ur ett miljöhänseende att man inte låter kallavfettning rinna ner i marken. Tvätta alltså på en riktig tvättplats.

Ofta räcker det med att använda kallavfettning eller petroliumavfettning från bilens nederkant och upp till ungefär mitten av dörrarna. Eftersom kallavfettningen inte är spädbar med vatten ska bilen vara torr för att avfettningen ska nå maximal effekt och få bort så mycket av det skadliga vägsaltet som möjligt.

När avfettningen är klar och saltet är borta sköljs bilen. Sen tvättas den med ett bilschampo och sköljs igen. Det kan vara en bra idé att också vaxas eller applicera en lackförsegling så får lacken ett extra skydd mot smuts och vägsalt.

LÄS MER: Så får du bort olika fläckar i bilen

250 000 ton vägsalt sprids på vägarna

Varje år sprids mer än 250 000 ton vägsalt ut på vägbanor runtom i Sverige. Det bidrar ofta till ökat trafiksäkerhet, men alla är inte så nöjda med saltandet. Det är nämligen inte bara bilarna som tar stryk, en del av saltet kan också spridas till grundvattnet och skada viss växtlighet. Saltet har också en negativ påverkan på åkermark, vilket leder till sämre skördar och brist på växtnäring. Det visar forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, rapporterar Sveriges Radio.

Lämna ett svar