Toyota petar ner VW från tronen

I slutet av juli tog Volkswagen den prestigefyllda förstaplatsen som världens största biltillverkare. Tre månader senare ser läget väldigt annorlunda ut för den tyska koncernen – som nu petats ner från tronen. Från januari till september i år sålde Toyota 7,49 miljoner bilar jämfört med Volkswagens 7,43 miljoner. 60 000 fordon är visserligen ingen jordskredsseger för tillverkare i den här storleksordningen, men Volkswagen har sannolikt ett desto större tapp att vänta.

Effekterna av dieselfusket nästa kvartal

Anledningen till Volkswagens försäljningstapp bedöms vara att den ekonomiska tillväxten som tyska företag upplevt under flera år mattats av, rapporterar Ekot.

När det uppmärksammade dieselfusket avslöjades återstod bara två veckor av rapportperioden. Därför påverkades inte försäljningen märkvärt, men nästa kvartal lär skandalen bli mer kännbar i räkenskaperna. Utöver en förmodat minskad försäljning har den medfört stora kostnader för reparationer av manipulerade motorer, skadestånd och ersättningar till kunder. Enligt en intern rapport som den tyska tidningen Manager Magazin tagit del av rör det sig om ekonomiska skador för över 280 miljarder kronor.

Lämna ett svar