Toyotas märke värt mest – trots skandalen

Det är undersökningsföretaget Millward Brown som sammanställt en lista över de mest värdefulla varumärkena i bilbranschen.

Toyota lyckades att behålla sin förstaplats, trots den senaste tiden skandal med farliga krockkuddar som drabbat märket hårt. Toyotas värde backade två procent och anses av företaget vara värt närmare 180 miljarder kronor.

Millward Brown säger i sin analys att Toyota byggt upp ett stort värde tack vare sina många nöjda kunder. Kunder som fortfarande litar på märket och bilarna. Krockkuddsskandalen har inte påverkat förtroendet så mycket, inte än i alla fall.

Toyota har toppat undersökningen alla tio år den gjorts.

 

Kalle Anka skrotar bilen – Emil, 13, har ritat den nya

 

Honda tappade

Ett annat asiastisk bilmärke – som också drabbats av krockkuddsfelen – var det enda varumärke som ändå tappade mer i värde än Toyota. Hondas värde rasade med fem procent.

BMW – världens bäst säljande premiummärke – ökade sitt värde med två procent och en stor anledning anses nya modellen i8 vara. BMW:s värste konkurrent Audi var det märke som växte snabbast med en tillväxt på 43 procent. Audi anses nu till och med vara ett starkare varumärke än Volkswagen och placerar sig på sjunde plats på listan.

Undersökningsföretaget har också gjort en övergripande värdering av samtliga varumärken. Där toppar Apple som därmed tog tillbaka förstaplatsen från Google.

Ikea placerade sig som 64 och H&M som 75:a.

Lämna ett svar