Lamborghini bygger suv – så kan den se ut

Många fnös när Porsche lanserade sin suv Cayenne – men bilen blev en stor försäljningssuccé och står för runt hälften av den totala volymen. Bentley är en annan lyxbilstillverkare som hoppas på ökade volymer med hjälp av en suv – modellen Bentayaga står i startgroparna. Rolls-Royce har även de meddelat att man har en suv på gång. Och nu är det Lamborghinis tur.

Bloomberg rapporterar att Lamborghini kommit överens med den italienska regeringen om skattelättnader på 80 miljoner euro. I gengäld ska suven byggas i Italien, och omkring 500 personer ska anställas. Stora delar av suven kommer dock att tillverkas vid sida vid sida med modellerna Q7 och Cayenne i Slovakien eftersom Lamborghinis suv kommer att byggas på samma plattform. Med en suv i modellprogrammet hoppas man på att mer än fördubbla den totala försäljningen. Förra året slog man rekord med 2 530 sålda bilar, och man bedömer att en suv skulle kunna locka 3 000 köpare varje år. Framförallt siktar man på Kina – där vägarna ofta är mer krävande.

 

LÄS MER: Gumball 3000 är lagom laglöst

 

Världens snabbaste?

Konceptbilen Urus som visades upp 2012 var till stora delar byggd i kolfiber. Kraftkällan är en V10 motor på 584 hästkrafter som får ytterligare hjälp av en elmotor. Vad för slags drivlina den färdiga suven kommer att få är för tidigt att spekulera om – men eftersom det är Lamborghini vi pratar om är det inte osannolikt att anta att de vill bygga världens snabbaste suv.

Lamborghinis nya suv blir den andra i företagets historia. Mellan 1986 och 1993 tillverkade man modellen LM, eller Rambo-Lambo som den populärt kallades. Modellen är en ovanlig syn – bara drygt 300 exemplar tillverkades.

 

Foto: Lamborghini

Lämna ett svar