Top Gear – här är 10 klassiska ögonblick

 Specialen ”Top Gear of the Pops” sändes 2007 och var en blandning av Top Gear och det klassiska hitliste-programmet ”Top of the Pops”. I programmet uppträdde olika brittiska band samt Top Gears eget band bestående av programledartrion Jeremy Clarkson, trummor, Richard Hammond, bas och James May, keybord. De kompletterades av The Darkness-sångaren Justin Hawkins bakom mikrofonen.

 I höstas filmade Top Gear i Argentina, bland annat med en Porsche. Bilens registreringsskylt väckte stort rabalder. På den stod H982 FKL. Flera personer tog det som ett tecken på att tv-bolaget BBC skämtade om Falklandskriget, mellan Argentina och Storbritannien 1982, och teamet utsattes för stenkastning.

 I september 2006 råkade programledaren Richard Hammond ut för en svår olycka under testkörning av en jetdriven dragster. Han körde i över 450 kilometer i timmen när ena framhjulet fick punktering. Följden blev att bilen slog runt. Richard Hammond fick allvarliga huvudskador, men återhämtade sig snabbt. Redan i januari 2007 var han med i programmet igen och då visades inslaget med olyckan.

 I en Vietnamspecial fick programledarna Jeremy Clarkson, James May och Richard Hammond i uppdrag att åka från Ho Chi Minh city (före detta Saigon) i söder till Ha Long utanför Hanoi i norr. För att klara uppdraget fick de en skokartong fylld med vietnamesiska pengar. Det verkade mycket men visade sig bara vara cirka 8 000 kronor. Den skrala kassan innebar motorcykel i stället för bil – till Jeremy Clarksons stora förtret.

 Under ett test av Tesla Roadster tog bilens batteri slut och den fick puttas in i ett garage. Teslachefen Elon Musk anklagade Top Gear för att ha fejkat batterihaveriet och drog programmets ansvariga inför rätta.

 I en Burmaspecial 2014 tog sig programledartrion Jeremy Clarkson, James May och Richard Hammond genom Burma in i Thailand och till floden Kwai där deras uppdrag var att bygga en bro – som i den kända krigsfilmen ”Bron över floden Kwai”. Under inspelningarna av avsnittet blev teamet bland de första västerlänningarna att besöka den inbördeskrigsdrabbade Shanprovinsen i Burma.

 Personalen som arbetade i det koreanska bilföretaget Hyundais monter på bilsalongen i den engelska staden Birmingham skulle, enligt programledaren Jeremy Clarkson, ha ”ätit en hund till lunch” och tyska bilföretaget BMW:s personal på bilsalongen beskrevs som nazister.

 Programledarna Jeremy Clarkson, Richard Hammond och James May begav sig till Lillehammer i Norge där vinter-OS arrangerades 1994 och ordnade sin egen olympiad. De testade skidskytte, hastighetsåkning på is, off-roadslalom, bob, ishockey och backhoppning – allt anpassat för bilar.

 I en kombinerad Mellanöstern- och julspecial återskapade programledarna de tre vise männens resa genom att ta sig från en militärbas i norr Irak till Betlehem i Israel i var sin tvåsitsig cabriolet. Fordonen var köpta i Georgien.

 Programledarna Jeremy Clarkson och James May drack starksprit (gin & tonic) bakom ratten på en Toyota Hilux double cab 3.01 diesel. Tekniskt sett befann sig bilen på internationellt vatten (eller is, eftersom teamet var på väg till Nordpolen).

 

Källa: automotorsport.se, wikipedia.se

 

LÄS OCKSÅ: Top Gear-stjärnan kan åtalas för attacken

Lämna ett svar