Tio tips för ett säkert smärtfritt däckbyte

Innan den första december måste alla bilar på de svenska vägarna ha vinterdäck. Majoriteten av ägarna gör det på egen hand, även om det ibland kan innebära tungt fysiskt arbete. Däcktillverkaren Continental har tagit hjälp av naprapaten Jenny Littorin för att sammanställa sina bästa tips för hur du kan byta däck på ett sätt som är effektivt och skonsamt för kroppen.

Värm upp och lyft rätt

Risken för skador minskar när du är varm. Gör därför tio benböjningar och tio uppmjukande ryggtöjningar för att få i gång blodcirkulationen innan du börjar. När du sedan lyfter däcken är det viktigt att göra det på rätt sätt. Tänk på att hålla ryggen rak och att böja på benen när du plockar upp dem.

Se också till att jobba så nära kroppen som möjligt. Du är betydligt starkare när du inte behöver räta så mycket på armarna.

BÄST I TEST: Här är 8 bästa vinterdäcken – dubbat och friktion

Lossa svåra bultar med smörjmedel

Används smörjmedel – exempelvis 5-56 – om bultarna sitter hårt. Låt medlet verka i fem minuter innan du gör ett nytt försök och se till att ha ryggen rak. Det kan hjälpa att trycka på fälgkorset med foten för att få extra kraft, men försök i möjligaste mån att öka kraften långsamt.

 

Byt däcken på plan yta och efterdra bultarna

Se till att bilen står på en yta som inte lutar och sätt en bromskloss framför något av hjulen så att bilen inte kan börja rulla. Av samma anledning kan det vara bra att lossa bultarna på hjulen innan du lyfter upp bilen. Använd gärna handskar och se till att fälgkorset sitter ordentligt över bulten innan du vrider om så att du inte slinter när du tar i.

Ta fram fälgkorset igen några dagar efter bytet för att kontrollera att alla bultar sitter ordentligt.

 

kontrollera bromsskivorna och däcktrycket

Ta en titt på bromsskivorna när du ändå är i gång. Om de börjar bli rostiga bör du ta bilen till en verkstad. Ett tips är att ”motionera” bromsarna minst en gång i månaden genom att bromsa kraftigare än vanligt, då håller de längre.

Ta dig också tiden att besöka en mack för att se om det är rätt lufttryck i däcken. Hur högt det ska vara står på en etikett på dörrstolpens insida eller i instruktionsboken.

 

Underlätta nästa byte

Lägg lite fett på bulten innan du drar fast hjulen så rostar bult och gängor mindre. Använd kopparfett för plåtfälgar och aluminiumpasta för aluminiumfälgar. Smörj bultens gänga och var noggrann så att det inte kommer fett mellan bultens skalle och fälgen. Dra inte åt bultarna hårdare än att de kan lossas med verktygen som du brukar ha i bilen.

 

Förvara däcken rätt

Rengör däcken noggrant från grus och annat smuts. Sedan ska de förvaras i ett torrt och svalt utrymme, åtskiljda från olja, bensin fett samt andra kemikalier som kan angripa gummiblandningen i däcken.

Däck monterade på fälg ska inte förvaras stående. De mår bättre av att vara upphängda eller liggande på plant underlag. Däck som inte sitter på fälg bör däremot stå upprätt, och helst snurras något var fjärde vecka så att de inte blir tillplattade.

 

Stretcha efteråt – bli mjukare

Efteråt känner du dig förmodligen rätt trött i ryggen. För att stretcha området kan du långsamt böja ryggen bakåt, eller ligga på mage med armbågarna i golvet. Genom att ligga på rygg med böjda ben och sedan lägga knäna ömsom åt höger och ömsom åt vänster kan du mjuka upp svanken. Sist men inte minst kan det vara en god idé att töja sätesmuskler och lår.

LÄS MER: Vägsalt – så tvättar du bort rostfälllan i vinter

Lämna ett svar