Svenska vd:n dömer ut sina ryska fabriker

Det var under branschtidningen Automotive News Europakongress som den frispråkige Bo Andersson sågade två tredjedelar av rysk bilindustri och menade att bilfabrikerna i praktiken är för dåliga och icke lönsamma.

– Jag skulle säga att bara fem av landets 15 bilfabriker är lönsamma och det är de med en produktionsvolym på över 175 000 bilar per år. Bilfabriker i Europa har en kapacitet på mellan 200 000 och 400 000 bilar.

General Motors meddelade i mars att de stänger sin fabrik i St Petersburg och avslutar sitt avtal med ryska GAZ. GM har också avslutat all försäljning av Chevrolet och Opel i Ryssland som en följd av den vikande ekonomin och sanktioner kopplade till konflikten i Ukraina.

Handfull lönsamma fabriker

Bilfabrikerna som är lönsamma, enligt Bo Andersson, är:

1. AvtoVAZ – Togliatti – 910,000

2. Hyundai-Kia – St. Petersburg – 300,000

3. VW Group – Kaluga – 200,000

4. Renault — Moskva – 190,000

5. AvtoVAZ-Izhavto — Izhevsk — 175,000

Till och med maj månad visade bilförsäljningen i Ryssland på ett tapp på 38 procent jämfört med förra året. GM har backat hela 70 procent under samma period.

”Tillräckligt med problem själv”

Bo Andersson, som varit inköpschef på GM, fick frågan om General Motors problem och svarade:

– Vad de andra gör vet jag inte, jag har tillräckligt med problem själv.

Enligt Andersson kommer försäljningen på helåret 2015 backa cirka 36 procent och det kommer att ta åtta år att nå tillbaka till samma volym som toppåret 2012 då det såldes 2,9 miljoner nya bilar i Ryssland.

Flera stora biltillverkare lider av kollapsen i Ryssland där bland annat Renault-Nissan sitter fast i ett samarabetsavtal med AvtoVAZ.

LÄS MER: Svenske vd:n i Ryssland – måste ha hjälm i bland

Fler väljer Lada

Men enligt Andersson har hans eget AvtoVAZ dragit viss nytta av krisen då bilhandlare som sålt GM-bilar nu byter till AvtoVAZ vilket kan öka försäljningen av bilar från bland andra Lada.

– Förra året hade vi problem att få nya handlare men nu har vi öppnat 16 nya affärer, en hel del av dem sålde tidigare Chevrolet och Opel, berättar Andersson.

Andersson har också flera nya modeller på gång som ska få fart på försäljningen och få AvtoVAZ att ta marknadsandelar på en vikande marknad. I september kommer Lada Vesta och i december börjar AvtoVAZ bygga crossovern Lada XRay.

Lämna ett svar