Kvarts miljon farliga bilar i midsommar

Det är däckföretaget Michelin som redovisat sin årliga undersökning om svenskarnas däckval. Och det är delvis skrämmande siffror som kommer fram i undersökningen.

Fem procent av de tillfrågade kör fortfarande runt med vinterdäck – trots att sommaren är långt gången och vi står inför midsommarhelgen.

Dessutom är tre procent av de tillfrågade osäkra på om de bytt däck eller inte vilket ger att endast 92 procent vet att man skiftat från vinter- till sommardäck. I juni månad.

Siffran har varit förhållandevis konstant sedan Michelin började med SIFO undersökningen år 2010.

LÄS MER: 10 farligaste vägarna i midsommar

Förslag om sommardäckslag

För att komma tillrätta med problemet finns förslag om en sommardäckslag, alltså att det ska bli lag på att köra på sommardäck på sommaren på samma sätt som det är lag på att använde vinterdäck på vinter.

Nästan varannan svensk tycker att vi ska ha en sån lag och allra mest positiva till en ny lag är de yngre, de i gruppen 15-29 år.

Handlar om liv och död

Statens Väg- och Trafikinstitut redovisade i mars resultatet från ett test där man tittat på vägegenskaperna för vinterdäck. VTI testade väggrepp på barmark med odubbade nordiska vinterdäck respektive sommardäck.

– Skillnaden mellan sommardäck och vinterdäck kan handla om liv och död. Enligt VTI’s undersökning är bromssträckan för nordiska vinterdäck jämfört med sommardäck 15-20 procent längre på torrt respektive vått underlag vid sommartemperaturer, säger Marcus Karlsson, miljö- och trafiksäkerhetsansvarig på Michelin i Norden.

Lämna ett svar