Svenska stjärnan i Mercedes ledning

Ola började på trainee på företaget 1993 och har vandrat genom chefskorridorerna i många länder för att nå toppen.

Vi träffade Ola Källenius under en exklusiv intervjustund i samband med den stora bilsalongen i Genève.

Ola, vi sitter här i Genève med bara knappt två veckor kvar till F1-säsongen börjar i Melbourne. Senast vi träffades var vid just ett F1-lopp och jag vet att du under många år följde F1-sporten nära. Saknar du att vara med i depån?

– Javisst kan jag sakna F1. Men man ska komma ihåg att bakom bilarna på banan så finns det ett stort, stort team. Det mesta av jobbet i F1 görs i fabrikerna och det är väl närmare tusen personer anställda i teamet. Det är spännande och följa det arbete vi gör.

Och det verkar gå bra, Mercedes-bilarna imponerade under de sista försäsongstesterna i Barcelona. Är du nöjd?

– Ja, det ser bra ut men test är test. Det är först när det är allvar i Australien som vi vet hur vi ligger till jämfört med de andra. Testerna har gått enligt planerna och det är vi nöjda med. Men formel 1 står aldrig stilla, det går inte att titta tillbaka. Den som är nöjd kommer att bli slagen.

Motorsport oerhört viktigt

Volvos marknadschef gick nyligen ut och sa att Volvo inte ska vara med i internationell motorsport. Men hur ser du på Mercedes och motorsport, är det värt alla pengarna?

– Vi ska komma ihåg at Daimler-Mercedes var med på startlinjen redan i det allra första loppet 1894, och Daimler vann. Vi var där dag ett. Och det är faktiskt så att företaget på sätt och vis föddes ur en racerbil eftersom den första motorn var en beställning till en racerbil och den byggdes av Daimler med kravet från beställaren att motorn skulle döpas efter hans dotter, Mercedes. Det var första gången Daimler-Mercedes dök upp som ett namn.

– Mercedes har funnits i 120 år inom motorsporten och att få visa upp vår tekniska kompetens på en världsarena som motorsport är perfekt. Tekniken från F1-stallet befruktar bland annat våra plug-in-hybrider i dag. Vid sidan om alla marknadsföring vi får så handlar det mycket om att kunna visa upp vår tekniska kompetens. Det är oerhört viktigt.

Så fungerar namnbytet

Ni är mitt i ett stort namnbyte för era modeller. Berätta mer om det, varför gör ni så?

– Vi har i dag ett 30-tal olika modeller av bilar och vi vill lägga till elva fram till 2020. Därför behövde vi också sortera ut lite i nomenklaturen. Så gott som alla människor vet vår namnstandard med bokstäverna S, E, C, B och A. Men våra suv-bilar var inte lika tydliga – förutom att alla härstammar från vår klassiska G-wagen.

– Därför kopplar vi ihop alla bilar med vår tydliga standard. Så en suv som kommer från A-klass heter GLA. En coupé från A-klass heter då CLA, och så vidare. På sikt kanske vi kommer att få GLC.

Första bokstaven markerar alltså härstamningen och de andra två biltypen. På tal om Geländewagen – ni ska ha kvar den?

– Ja, verkligen. Det är en ikon och vi sålde rekordmånga av den i fjol. Bilen är från 1979 men alla som köpt en är med i en enda stor familj. G-wagen är ett fenomen.

Tittar man på ert stora och breda modellprogram så spretar det en aning. Från instegsmodellen A-klass till sportbilen SLS AMG. Är det bra eller vill du att det ska bli lite tajtare?

– Så länge vi har en autentisk Mercedes i varje segment så är det bra. A-klass ger oss många nya kunder, många yngre kunder och kunder som kanske senare i livet väljer att köpa en annan bil från oss.

– Tittar vi på C-klass och en marknad som USA så har våra lite fräckare kompaktbilar lockat många nya kunder. CLA ger oss nya kunder som senare kanske köper en större C-klass.

Kunderna vet mer om bilarna

Det pratas mycket om internetanslutna bilar. Vilken är Mercedes strategi i den här djungeln?

– Vi har connect.me som gör att vi kan integrera bilen med den digital världen. Det handlar också om att förbinda bilen, kundens smartphone och bilförsäljaren. Vi kommer att använda appar allt mer för att sköta angelägenheter runt bilen – för det är kunderna vana vid att hantera, det är så de sköter andra saker i livet.

– Vi ser också att alla kunder som kommer till oss vet mycket mer om bilarna, de har gjort all research hemma vid datorn. Vägen in till märket är en digital kanal. Men en trend är att lyx i mycket handlar om den fysiska världen och den är lika viktig.

Du menar att ni fortfarande måste ta hand om kunderna i bilhallarna?

– Absolut. Vi har tidigare till exempel byggt olika showrooms på olika platser för att visa våra bilar. Nu har vi också öppnat en Mercedes Me-store, i Hamburg. Det är mer som ett klubbhus där vi arrangerar olika saker, det kan vara events, konstnärer eller att vi under fotbolls-VM har en storbildskärm. Där visar vi också upp bilarna förstås. Kunden kan också bygga ihop en bil i en dator och se allt om bilen.

Du började på Mercedes redan 1993, har du inte varit sugen att prova på något annat bilföretag?

– Nej, jag ville börja på Mercedes och det här är det roligaste och bästa märket att jobba med.

Kommenterar inte XC90

Som svensk tittar vi lite extra mycket på XC90 som byggs i Göteborg. Vad tycker du om den bilen?

– Jag kommenterar aldrig andra bilar och modeller. Vi har vår GLE coupé som är en fin lifestyle-bil i den klassen.

Eu pratar om nya regler för CO2 – hur förbereder ni er för tuffare utsläppskrav?

– Vi vet vad som gäller fram till och med 2020 och den plan vi har för de reglerna följer vi. Vi ligger i dag på ett snitt på 129 gram CO2 för vår bilflotta och för ett premiummärke är det väldigt bra. Att vara ledande vad gäller CO2-utsläpp är viktigt, inte minst för de företag som vill köpa våra bilar. Vi har också helt elektriska bilar med Smart och nyligen också B-klass. Före 2017 kommer vi att ha tio stycken laddhybrider i modellprogrammet. Efter 2020 vet vi inte alls vad som händer men vi kommer förstås att följa de regler som det blir.

Det pratas också om den så kallade körcykeln som bestämmer den här viktiga förbrukningen och CO2-nivån, att den ska ändras och bli tuffare. Hur ser ni på det?

– Det är givet att det måste finnas en standard för mätningen. Sen kommer föraren också att kunna påverka förbrukningen. Kanske blir det en annan profil på körcykeln, men det är branschorganisationen ACEA som förhandlar med eu om den saken.

Lämna ett svar