Saab kan räddas av indiska köpare

Däcktillverkaren Pirelli blir kinesiskt. Fiat har slagits ihop med amerikanska Chrysler. Och nu ser italiensk fordonsindustri ut att tvingas släppa designföretaget Pininfarina till Indien. Pininfarina, som en gång stod bakom ikonen Ferrari Testarossa, förhandlar som bäst med Mahindra om ett samgående.

Efter köpryktet steg Pininfarina-aktien till sin högsta nivå sedan april 2014 och företaget värderas till cirka 1,5 miljard kronor. Pininfarina grundades 1930 och har i många år samarbetet med Ferrari och Alfa Romeo men också de flesta andra stora biltillverkare.

QUIZ: Vad kan du om Saab?

Pekas ut som köpare av Nevs

Som ni vet är det indiska Mahindra som också ska rädda Nevs från total nedläggning då det indiska företaget pekats ut som den mest intresserade köparen av Nevs. Och det finns kopplingar mellan Saab och Pininfarina, senast från kinesiska BAIC som ville bygga versioner av 9-5 och 9-3 tillsammans med Pininfarina.

2010, mitt under uppstarten av nya Saab, värvades Jason Castriota till Trollhättan, Castriota med ett förflutet hos Pininfarina.

Kan bli lyckat samarbete

Om Mahindra väljer att köpa Nevs och även Pininfarina kan vi alltså se fram emot en väldesignad bil som förhoppningsvis utvecklats i Trollhättan för den gamla Saab-fabriken på samma ort.

Enligt uppgifter brottas Mahindra och Nevs fortfarande med hur man ska hantera varumärket Saab – som det indiska företaget gärna vill plocka med i köpet.

Mahindra har kontroll över varumärket Ssangyong och har också precis köpt Peugeots motorcykel-division.

QUIZ: Vad kan du om Saab?

Lämna ett svar