Officiellt: Clarkson sparkad från Top Gear

Det här innebär inte slutet för Top Gear – som är BBC:s viktigaste exportprodukt. Programmet beräknas ha 350 miljoner tittare i över 200 länder. En affär som bedöms vara värd 50 miljoner pund årligen för BBC. Tony Hall bekräftar att programmet kommer att fortsätta nästa år, men utan Clarkson.

– Det här beslutet förringar inte den extraordinära insatsen Jeremy Clarkson gjort för BBC. Jag har alltid personligen varit ett stort fan av hans arbete och Top Gear. Jeremy är en enorm talang, och jag är säker på att han kommer att fortsätta underhålla och utmana tv-publiken många år framöver, säger Tony Hall.

Och här är frågan miljoner Top Gear-fans världen över ställer sig just nu: Vem ska ta över efter Jeremy Clarkson? Ännu är det oklart vad som händer med James May och Richard Hammond, eftersom de ännu inte förnyat sina kontrakt. De har tidigare sagt att de inte tänker fortsätta utan Clarkson.

– Det är en tragedi, säger James May om beslutet. Samtidigt vill han inte säga om han ska fortsätta med Top Gear eller inte.

Radioprofil kan bli aktuell

Enligt The Telegraph försöker toppchefer på BBC värva radioprofilen Chris Evans, ett namn som dök upp redan i höstas när Clarkson ifrågasattes för rasistiska uttalanden. Evans, 48, har en imponerande samling bilar, däribland dyrgripen Ferrari 250GTO som är värd omkring 150 miljoner kronor. Chris Evans förnekade så tidigt som i morse i sin radioshow att han ska ersätta Clarkson.

– Det är inte sant. Det är rent nonsens, sa Evans till sina lyssnare i Radio 2 Breakfast show.

Nya uppdrag

Jeremy Clarkson sägs ha tv-kanaler på kö för att värva honom. Brittiska oberoende tv-bolaget ITV ses som en sannolik arbetsgivare av många, däribland brittiska marknadsanalytiker. Andra spekulationer menar att Clarkson kan gå till Netflix.

Frågan är förstås om kollegorna May och Hammond tänker följa Clarkson till en ny tv-kanal. Det blir i så fall en riktig kraftmätning mellan formatet Top Gear – och den klassiska programledartrion.

Jeremy Clarkson har ännu inte kommenterat beslutet, förutom en kort tweet: Jag brukade vara programledare för BBC2:s motorprogram, Top Gear.

QUIZ: Känner du igen världens fulaste bilar?

Lämna ett svar