Så ska Volvo köra i kapp tysk premium

152 850 sålda bilar under en enda månad. Det gjorde Audi till det största så kallade premiummärket i världen före BMW på 148 896 sålda bilar och Mercedes på 148 072 sålda bilar.

Sett över årets första fyra månader leder ändå BMW med drygt 600 000 sålda bilar, före Audi på 591 000 och Mercedes på 577 000.

Mycket siffror. Men intressanta siffror för att ta tempen på situationen i bilvärlden. Premiumtrion Audi, BMW och Mercedes speglar mycket av situationen på de olika marknaderna.

Marknaden vill ha suvar

Att stor efterfrågan på Audis Q5 och Q7 bidrar till att Audi kunde köra ifrån BMW i april är en tydlig signal på att det fortfarande är små, medelstora och stora suv:ar som marknaden efterfrågar. Det får konkurrenterna att följa efter.

Jag är rätt säker på att Volvos vd Håkan Samuelsson funderar dagligen på hur snabbt och effektivt kan få fram en ny XC40 och en uppdaterad XC60. Kanske funderar han också på om den nya fabriken i USA som han precis tagit beslut om också kan tillverka en mellanklass-suv vid sidan om de 90-seriebilar som vi alla antar ska byggas i Charleston, South Carolina.

LÄS MER: 10 suvar du kan ha råd med

Volvo hoppas på halv miljon sålda

Att Volvo bygger bilfabrik i USA är en stor bilnyhet och det visar att Geely och Li Shufu verkligen har en långsiktig plan för Volvo. Geely och Volvo samarbetar om en ny plattform för små och mellanstora bilar med gemensam tillverkning på olika håll i Kina. Och den nya fyrcylindriga motorfamiljen har verkligen blivit den fullträff Volvo så väl behövde för att få självförtroende för kommande satsningar.

Vi kan se på Audis fina siffror att Volvo har en bra bit kvar till toppen. Audi säljer på ett kvartal det Volvo säljer på ett år. Minns att Volvo i år hoppas slå nytt försäljningsrekord med en halv miljon sålda bilar.

Men en bilfabrik i USA ger i alla fall förutsättningar för tillväxt.

Maktkamp i Tyskland

VW:s vd Martin Winterkorn vann maktkampen med Ferdinand Piëch och ska senast i oktober presentera sin nya ledningsstruktur för VW. Det här var nödvändigt för att VW inte skulle tappa fart men hela maktkampen visar ändå att de allra största också kan falla eller i alla fall bromsas upp.

GM, Toyota och VW har alla haft stora bekymmer med kvalitet och maktkamper det senaste året. Det tackar Ford och Kia/Hyundai för.

Vi ska heller inte helt räkna bort Fiat/Chrysler där vd Sergio Marchionnes senaste flört är med Apple och Tesla. Marchionne tänker göra en sista stor bilaffär innan han lämnar scenen.

Lämna ett svar