Så ska Fiat få fart på Alfa Romeo

På onsdag sjösätts den stora räddningsplanen för Alfa Romeo – det märke inom Fiat-Chrysler-familjen som har haft svårast att lyfta. Fiat-chefen Sergio Marchionne har försökt få fart på Alfa i flera, flera år men hittills har inget hjälpt. Målsättningen nu är att nå en årlig försäljning på 400 000 sålda bilar senast 2018, upp från 70 000 sålda bilar förra året. Den största tillväxten förväntar sig Marchionne i USA som ska stå för 150 000 av de 400 000 sålda bilarna.

Men bilbranschanalytikerna är skeptiska och efter att ha studerat det planerade modellprogrammet är det tveksamt om Alfa Romeo ens når upp till halva sitt mål. Lite drygt 200 000 sålda bilar om tre år anses möjligt. Att öka sin försäljning så dramatiskt är mycket svårt i en konservativ och mogen bransch.

 

10 veteranbilar som kostar en förmögenhet

 

Nya Giulia

Marchionne litar till tre olika bilar och först ut är nya Giulia. Bilen ska byggas på den nyutvecklade plattformen döpt till Giorgio. Den ska i sin tur klara både bak- och fyrhjulsdrivna bilar samt hysa en V6-motor från Maserati.

Nya Giulia ska visas på en stor show på onsdag men väntas nå handlare i Europa först i februari och i USA nästa sommar.

Giulia blir en direkt konkurrent till BMW 3-serie och Audi A4 och får en rad nyutvecklade motorer. Toppmotorn blir en V6-bensinare på 510 hästkrafter och dubbelturbo. En motor som byggts även för Maserati och Ferrari. Den viktigaste motorn blir ändå en tvåliters-bensinare med ett kraftuttag på 180, 250 eller 330 hästkrafter.

Dieselalternativen blir en trecylindrig V6 från Jeep och Maserati samt en 2,2-litersvariant på gruppens tvålitersdiesel.

Nya Alfa Romeo Giulia blir den första nya Alfa Romeo sedan MiTo lanserades 2008.

Ny suv

Steg två i Alfa Romeos räddningspaket är en ny suv. Namnet är hittills 949 och bilen ska vara klar till modellåret 2017. 949 ska bli en direkt konkurrent till Audi Q5 och BMW X3. Den nya suv:en har setts ute på testvägar och då förklädd till en Fiat 500X.

Ytterligare en ny Alfa Romeo ska komma senare under 2017 och modellen blir en stor sedan som ska stjäla bilköpare från Audi A6 och BMW 5-serie. Bilen ska ersätta gamla Alfa 166 som plockades ur produktion 2007.

Alla tre modellerna ska byggas i Fiats fabrik i Cassino, utanför Rom. Fiat har investerat närmare åtta miljarder för att få fabriken i ordning för de nya bilarna. Men redan nu pratas det om att produktionsstarten av Giulia är hotad på grund av kvalitetsproblem i den nya fabriken.

Lämna ett svar