Så enkelt tömmer tjuven din bil på rean

Det är enklare än någonsin att göra inbrott i bilar; tjuvarna behöver inte längre dyrka upp lås eller krossa rutor.

Den moderna elektroniken i dagens bilar är en enkel match att slå ut – och allt tjuvarna sedan behöver göra är att öppna bildörrar och bagage för att tömma bilen.

Parkeringsplatser vid stora köpcentrum är särskilt utsatta.

Under förra årets julhandel gick både polis och försäkringsbolag ut med varningar. Länsförsäkringar uppmärksammade ett fräckt knep som tjuvar använder för att tömma din bil. Med hjälp av en störsändare blockeras signalen från din nyckel, och bilen förblir olåst när du lämnar den.

Försäkra dig om att bilen verkligen är låst

Tjuven kan befinna sig så långt som 25 meter från din bil när signalen blockeras. När du går in på köpcentrumet passar tjuven på att länsa bilen.

– Förvara först och främst inte varorna i bilen eftersom det lockar fram tjuvarna. Var extra uppmärksam och se till att bilen verkligen är låst innan du lämnar den. Lita inte på att bilen blir låst när du trycker på låsknappen. Lyssna så att du hör att det klickar till och känn efter via dörrhandtaget att bilen har gått i lås, Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar.

Inbrott i bilar täcks i normala fall via hemförsäkringen. Men eftersom tjuven inte behöver bryta sig in i bilen när den här metoden används hamnar man i ett besvärligt bevisläge – och riskerar att bli utan ersättning.

LÄS MER: 11 sämsta bilköpen på Blocket

Sändarna säljs – på Black Friday-rean

Men det finns en annan metod som är svårare att skydda sig mot. Tjuvarna kan använda en apparat som kopierar signalen från din nyckel, som de sedan använder för att låsa upp din bil.

Thetruthaboutcars.com rapporterar att de här sändarna är enkla att hitta på kinesiska sajter – och det ironiska är att de just nu säljs på rea.

Lämna ett svar