Rolls-Royce Dawn – för det vackra folket

En gryning. Det är vad som händer med Rolls-Royce nya cabriolet Dawn när man fäller ner tygtaket – därav namnet på en av världens hittills lyxigaste cabrioleter.

Och för en gångs skull finns det gott om plats i baksätet. Rolls-Royce konstaterade att många lyxcabrioleter på marknaden tänjer på begreppet 2+2, eftersom baksätet mest är nödplatser.

”På Rolls-Royce är vi stolta över att skapa fina bilar som också tjänstgör som en social yta”, säger designchefen Giles Taylor. Därför ska man kunna åka precis lika bekvämt där bak.

Insidan imponerar mest

Säga vad man vill om utsidan – det är en Rolls kort och gott. En stor grill, som toppas av det klassiska huvornamentet ”Spirit of Exstacy”. Feta mäktiga former. Men det är interiören som imponerar i den här bilen. Den djupblå karossen matchas med inredningen i komplementfärgen orange, som får sällskap av vackra handgjorda träpaneler.

Det är inte alltid vädret tillåter att köra med taket nere. Tygtaket, som går att fälla upp på 20 sekunder, består av sex lager. Och ska vi tro Rolls–Royce så finns ingen annan cabriolet som är lika tyst i kupén som den här när taket väl är uppe.

Naturligtvis har man inte snålat med prestandan i den här bilen. Under huven sitter en gigantisk V12-motor på 6,6 liter, god för 563 hästkrafter. Har man väldigt bråttom klarar bilen 0-100 på under fem sekunder. Växellådan är automatisk, med åtta växlar och levereras från ZF.

LÄS MER: Här är Mercas lyxiga S-klass cabriolet

Säljer över förväntan

Rolls-Royce tar redan emot beställningar på Dawn. Tidigare kunder och seriösa spekulanter har redan fått se bilen, och tydligen fyller man orderböckerna bortom förväntningarna.

En drömbil av den här kalibern kostar förstås en slant, precis hur stor den slanten är vet vi ännu inte – men räkna med några miljoner.

Lämna ett svar