Rallystjärnan: Så bromsar du rätt

Vi sitter i några av Mercedes allra snabbaste bilar. Den förre rallystjärnan Björn ”Nalle” Johansson och hans instruktörer visar oss det bästa spåret runt Falkenbergs snabba racerbana.

Några koner visar oss var vi ska svänga in, hur vi ska ta kurvan och var vi ska placera bilen för att kunna köra så snabbt som möjligt.

”Nalle” går igenom hur jag ska bromsa en modern bil med antisladdsystem på bästa sätt.

– Tryck till ordentligt på bromsen snabbt och bestämt. Ge den en jäkel och hälsa från mig, skrattar ”Nalle” i kommunikationsradion.

”Det här går inte”

Vi gör en bromsning med undanmanöver och börjar i 75 km/tim. När vi avslutar övningen har vi klarat en inbromsning hårt i 100 km/tim – och då är hindret så nära bromspunkten att både jag och min förarkollega är övertygade om att ”det här går inte” när vi närmar oss de orange konerna.

Mercedes Reinhold Böhm, ansvarig för försäljningen av AMG-bilar i Sverige, ska låta drygt 300 AMG-kunder genomföra samma övning under totalt 19 dagar. Mercedes har hyrt banan i fyra veckor och bjuder in kunder och återförsäljare att komma och testa att köra på en racerbana.

LÄS MER: Begtips – 10 prestandabilar under 150 000

Många blir förvånade

Enligt Böhm är det många som reagerar som jag på bromsövningen: med förvåning över att bilen bromsar så effektivt.

Vilket är det vanligaste felet dina kunder gör när de börjar bromsövningen?

– Det är att de inte bromsar hårt direkt utan smyger sig på bromsen. Då utnyttjar de inte bilens kapacitet. För många blir det en aha-upplevelse. Det är också viktigt att lära dem att titta långt fram och inte på hindret.

Viktigt att aktivera bilens system

”Nalle” Johansson peppar i radion och påpekar när vi gör fel. Bromsar försiktigt, styr undan för sent eller börjar släppa på bromsen när vi ska styra.

– När du släpper på bromsen berättar du för bilen att du inte längre behöver någon hjälp av panikbromssystemet och du bromsar då bara med din egen kraft. Det är viktigt att aktivera bilens system genom att bromsa hårt och snabbt direkt och hålla kvar tills bilen stannar. Ni ser själva hur ni nu styra undan lugnt, när ni lärt er hur greppet är.

På väg hem från en racerbana är det lätt att lockas att gasa lite för mycket.

Men den här gången kan jag balansera det med en kunskap om hur man också bromsar effektivare.

LÄS MER: Begtips – 10 prestandabilar under 150 000

 

Se vårt inslag om AMG-dagen i Falkenberg:


Lämna ett svar