Pollen – så stoppas de i bilen

Pollen är aktuellt nu på våren och sommaren och vi är många som undrar hur mycket av det pollen som finns i luften som kommer in i bilen när vi kör?

– Pratar vi om pollen så är det relativt stora partiklar som vi filtrerar bort till ett hundra procent. Det är partiklar på runt 15 mikrometer som vi plockar bort i bilarna egentligen sedan modellen 850. Som allergiker är du mindre utsatt inne i bilen än utanför.

Vad är det då ni jobbar med nu för att filtrera bort?

– Nästa nivå gäller olika former av gaser. Vi har så kallade multifilter och vi filtrerar nu bort betydligt mindre partiklar. I nya XC90 är det ultrafina partiklar på 0,1 mikrometer. Då börjar det bli svårt att filtrera och samtidigt inte få imma i bilen.

LÄS MER: Hälsofara för barn att tvätta bilen

Små partiklar ställer till hälsoproblem

Är det här ett stort arbete för er?

– Ja, och vi har jobbat mycket med det här. Det är de små partiklarna och gaserna som också ställer till mest hälsoproblem. Vi filtrerar bort gaser och kväveoxider och vi har integrerade kolfilter med två funktioner.

Vi som kör bil känner till den där knappen som plockar bort luft utifrån. Hur fungerar den?

– Det stämmer att man inte tar in mer luft utifrån men luften som cirkulerar passerar hela tiden bilens filter. Men det går inte att köra så hur länge som helst, då blir luften unken och du får problem med imma och koldioxid. Med en luftkvalitetsensor så stängs uteluften av automatisk när den är för dålig. Och det är bra att stänga av uteluften i till exempel bilköer, det förlänger livslängden på filtret.

Hur mycket luft passerar genom filtret?

– I snitt ungefär 80 liter per sekund i normalläget. Det är rätt så höga luftflöden.

Och hur många filter är det?

– Ett, men i praktiken flera eftersom filtret är veckat så luften passerar genom flera filter. Och det sitter inne i ac-systemet, i klimatanläggningen.

Finns det olika generationer av filter?

– Ja, det händer saker hela tiden. Vi tar ett steg i utvecklingen vid varje generation av bilar. Vi tog ett stort steg med nya V40 och ytterligare ett med nya XC90. Vi mäter hela tiden luftkvaliteten och ställer nya krav.

Finns det några tydliga tekniska framsteg på gång?

– Nej, men det jobbas nu mycket med filtermedia, alltså hur filtret är uppbyggt och hur fibrerna i filtret ligger. Vi vill också ha filter som fungerar lika bra oberoende av åt vilket håll de monteras.

Speciella filter för Kina

Finns det några stora problemområden, några tydliga hinder?

– Nej, egentligen inte. Det finns vissa marknader som har stora problem, till exempel är luften i Kina kraftigt förorenad och det behövs speciella filter för den marknaden. Vi hade en stor mätkampanj i Kina för ett par veckor sedan där vi jämförde med mätningarna i Göteborg och det är stora skillnader. Jag joggar inte utomhus när jag är i Kina, kan jag säga.

Vilken är den största utmaningen framöver?

– Kina är svårast men vi har kommit långt, Vi arbetar också med olika interiörmiljöer och allergier via kontakt. Vi får fortsätta att bygga på det vi har och göra framsteg efterhand.

LÄS MER: Hälsofara för barn att tvätta bilen

Köra med rutorna nere  en dålig idé

Finns det något regelverk som påverkar hur ni jobbar, till exempel EU-regler om partikelnivåer och rening?

– Nej, det finns väldigt lite regelverk som rör interiören. Det finns ett visst intresse för hälsan kopplat till miljön inne i bilen men det är inget som diskuteras mycket varken i Europa eller USA. Här är det vi och bilbranschen som tar egna initiativ. Det passar Volvo bra eftersom vi värnar om säkerhet och hälsa och en ansvarsfull syn på miljö. Det här området passar Volvos kärnvärden bra.

Nu på sommaren är det många som kör med rutorna nere, är det bra?

– haha, nej, verkligen inte. Då kommer all skit utifrån in i bilen. I Kina är det populärt att köra med rutorna nere men med ett bra filter så är som sagt luften inne i bilen bättre än den utanför.

Lämna ett svar