Audi Q7 går en match mot Volvo XC90

Audi satsar mycket på teknik, säkerhet och paketering i nya Q7. Platsen för de första testkörningarna är Verbier, Schweiz, och för att vi verkligen ska få känna på den kvicka styrningen i den drygt två ton tunga och över fem meter långa bilen leder navigeringen oss upp och ner utmed alpvägarna.

Bakhjulen känner av fart och styrvinklar på framhjulen och hjälper till att styra bilen. Det är effektivt och den väldigt mjuka och följsamma styrningen imponerar. Stora Q7 manövreras med ett lätt, lätt handlag. Bäst i klassen.

BETYGET: Så bra är Q7 – 10 punkter

Bilen har bantats 300 kilo

Audis tekniker upprepar gång på gång att bilen bantats med över 300 kg. Allt har trimmats in i minsta detalj och materialval för att hålla nere vikten och därmed förbrukningen. Något som det inte prutats på är ljudisoleringen. Varken väg eller vind hörs i bilen och vi kan i stället njuta av det nyutvecklade 3D-ljudet i anläggningen från Bang&Olufsen.

Så långt ett par områden där Audi Q7 slår XC90 – med det undantaget att Volvos stolar är skönare på samtliga platser i bilen. Q7 har bättre benutrymme i andra stolsraden men det är snäppet sämre med plats allra längst bak.

Dieselmotorn på tre liter är enligt Audi nyutvecklad men det är i så fall mindre förändringar jämfört med den nyligen uppdaterade systerbilen Touareg. Motorn är makalöst bra att köra och tänk om någon sagt för 20 år sedan att det skulle vara så här att köra en treliters turbodiesel. Tiptronic-lådan ville gärna dra motorn några varv för långt före växling, i min smak, men det är små detaljer i sammanhanget. Förutom trelitersdieseln ska Q7 också säljas med en treliters bensinare, en trelitersdiesel med lite färre hästkrafter samt en laddhybrid.

BETYGET: Så bra är Q7 – 10 punkter

Många säkerhetsfunktioner

Förarstödsystemen utgår dels från kamerateknik men även radarteknik. Bilen klarar av att ta ner farten med 40 km/tim vid i så kallad autobroms i farter upp till 85 km/tim. Det finns teknik för att undvika krock vid vänstersväng, från stillastående, och olika kameror hjälper dig att se runt hör och få varningar vid till exempel parkeringsplatser då någon kör bakom bilen.

Filvarningssystemet liknar det som finns i övriga VW-bilar och här vet ni att jag redan hyllat VW-gruppens teknik som den bästa, även om den också behöver finslipas för att inte dra så mycket i ratten och varna på rätt sätt.

Den allra mesta av informationen om nya Q7 handlar – trots alla tekniska finesser – ändå om den internetuppkopplade bilen och det så kallade infotainementsystemet.

Här skiljer sig Audis och Volvos lösning åt där Volvo använder en stor bildskärm medan Audi håller kvar vid några funktionsknappar och sitt menysystem med vred och styrplatta. En mindre skärm visar vilka funktioner du klickar dig runt emellan.

BETYGET: Så bra är Q7 – 10 punkter

Kan vara världens skönaste suv

Till Audi Q7 kan du köpa en läsplatta till baksätet som kan kopplas ihop med systemet i instrumentpanelen. Plattan har krocktestats och kan fästas på framstolarna eller hållas löst i handen.

Under testkörningen kopplar vi enkelt upp våra telefoner till bilens wifi och det finns också Apple CarPlay.

Men till slut kräver alpvägarna att vi håller full fokus på vägen och inte försvinner in i bildskärmar och olika knappars funktioner.

Audi Q7 är i utgångsläget dyrare än Volvo XC90 och trots massor av säkerhetsfinesser når Audi inte där upp till Volvos världsledande nivå. Volvo XC90 kan fortsätta att kalla sig världens säkraste bil. Men Audi kan göra anspråk på att vara den skönaste suven att köra och åka i.

BETYGET: Så bra är Q7 – 10 punkter

Lämna ett svar