Nu ska man ladda elbilen snyggare

Ni som sett eller provat en elbil eller laddhybrid har märkt hur oerhört klumpig och besvärlig laddkabeln är. Den är tung och inte sällan både rätt ful och skrymmande.

Det vill det svenska företaget Charge Amps ändra på. Företaget grundades 2012 av Fredrik Jonsson sedan han köpt en Nissan Leaf och irriterat sig på laddkabeln som följde med bilen. 

I dag leds Charge Amps av vd:n Charlotte Eisner och företaget finns i 26 länder över hela världen. På kontoret i Stockholm hänger en världskarta med klassiska nålar i de länder där Charge Amps finns representerade.

Marknaden är fortfarande relativt liten sett till antal laddkablar och omsättning men potentialen är stor.

 

Siktar på nya bostäder och parkeringsgarage

– Vi ser Kina som en kommande stor och viktig marknad, berättar Charlotte.


Smartare och snyggare laddkablar kan vid en första anblick verka logiskt. Men samtidigt – är inte det här biltillverkarnas område?

– Vi har bilarna på den ena sidan och fastighetsägarna på den andra och vi ser att det finns utrymme för en aktör däremellan. Vi arbetar för att vara tidigt med i processen när det byggs nya bostäder och parkeringsgarage. På så vis kan vi förbereda för en infrastruktur där det finns laddmöjligheter.

Med Charge Amps laddkabel kan laddningen bli upp till 40 procent effektivare jämfört med laddning med tillverkarens kabel.

När biltillverkarna inte vill ta sig an problemet att installera laddstolpar eller väggboxar finns Charge Amps där som en given aktör. I dag säljer också Charge Amps extrakablar bland annat bland Mitsubishis återförsäljare och det finns flera samarbeten med biltillverkare på gång.

Nästa steg är att utveckla betallösningar

Nästa steg för Charge Amps och andra aktörer är att utveckla betallösningar och molntjänster till laddstolpen eller laddkabeln. Redan i dag har Charge Amps byggt in flera smarta funktioner i sina laddare och Charge Amps lanserar i höst laddkablar för Typ 1 och Typ 2 med molntjänst och wifi för smartare hantering.

En kommande betallösning skulle öppna dörren för fler kommersiella aktörer att bygga laddstolpar eller väggboxar i anslutning till parkeringsplatser. Och vi ser att allt fler fastighetsägare bygger in laddmöjligheter i sina fastigheter.

– Det är viktigt att tänka på laddning redan vid projektering av nya köpcentra, flerfamiljsfastigheter och parkeringsplatser.

– Vi är i början på en helt ny tid där laddning av elbilar kommer att växa och bli lika naturligt och enkelt som att åka och tanka bilen. Eller enklare, eftersom du kan göra det hemma eller på parkeringsplatsen och hålla koll på laddningen via din telefon, säger Charlotte Eisner.

LÄS MER: Motorvärmare – sä väljer du rätt i vinter

Lämna ett svar