Lyxteknik snart i helt vanliga folkbilar

Carlos Ghosn brukar fängsla sina åhörare med laddade tal och tydliga besked. En frågestund på bilsalongen i Genève var inget undantag.

Trots störande musik från grannen Toyota tog Ghosn ton i debatten om självkörande bilar, elbilar, vätgas, bilar från Apple och Google och om hur en framtida global småbil från koncernen ska få gro i Indien.

Kommer nästa år

För Nissan/Renault-koncernen var tidtabellen för självkörande bilar klar:

2016: teknik för att klara automatisk körning i kösituationer ska presenteras i ett antal modeller från Renault och Nissan.

2018: motsvarande teknik för att klara motorvägar och filbyten ska vara klar.

2020: bilar som kan köra själva i städer kan presenteras då eller något år senare.

Men så långt som till förarlösa bilar vill inte Ghosn sträcka sig.

– Där kommer regelverket att vara det största problemet och det kommer att ta tid att få det på plats.

Välkomnar Apple och Google

Att både Google och Apple funderar på att ge sig in i bilindustrin varken förvånar eller skrämmer Renault/Nissan-chefen.

– Vi samarbetar med Google och vet mycket väl hur de tänker. De är med och utvecklar teknik men de har ännu inte sagt att de ska bygga bilar. Apple har sagt att de ska ha en elbil klar 2020 – det är allt vi vet. Men jag välkomnar att teknikföretag bygger elbilar – vi behöver bli fler och hjälpas åt här.

Före sommaren ska Renault/Nissan presentera en ny småbil som utvecklats i Indien. Bilen ska börja säljas i Indien och Asien men går det bra blir det en global lansering.

– Vår målsättning är att bli nummer tre i världen men bilbranschen är enständigt pågående tävling och precis som vi säger att vi vill bli nummer tre finns det andra som vill ha vår fjärdeplats.

Måste ha fler laddstationer

Carlos Ghosn passade också på att enkelt förklara elbilarnas dilemma. Ghosn menade att de inte alls kan kallas för massprodukter eftersom de ännu inte nått gränsen 100 000 sålda bilar per år och på frågan hur många laddstationer som krävs för att få fart på försäljningen svarade han enkelt:

– Lika många som det finns bensinstationer i dag – det måste vara lika enkelt att fylla på bilen med el som med bensin.

Lämna ett svar