Här är begränsningen vi är sämst på att hålla

Bakgrunden till mätningen av hastigheter på våra stadsgator är en målsättning av minst 80 procent av trafiken på våra gator ska ske inom gällande hastighetsgränser. VTI har tillsammans med NTF följt upp vårt beteende på det kommunala vägnätet i tätort.

– Sammanfattningsvis kan vi konstatera att de genomsnittliga hastigheterna i tätort ligger under gällande hastighetsgräns men att bristande hastighetsefterlevnad fortfarande är ett stort problem. Detta gäller framför allt på gator med lägre hastighetsbegränsning, säger Anna Vadeby, forskare på VTI, i ett pressmeddelande.

Värst på 40-sträckor

Totalt sett var det 37 procent av den studerade trafiken som körde för fort och allra sämst var vi på att hålla hastighetsgränsen på 40-vägar.

Så här klarade vi av gränsen på de olika vägarna:

40-väg: Endast 54 procent av trafiken höll hastighetsgränsen.

50-väg: 61 procent höll hastighetsgränsen.

70-väg: Hela 77 procent höll sig under hastighetsgränsen.

LISTA: Här sitter de 130 nya fartkamerorna

Risken ökar dramatiskt

Under 2014 dödades 72 personer på det kommunala vägnätet. Drygt 40 procent av de dödade var gående eller cyklister som kolliderade med motorfordon på gator där hastighetsgränsen var 50 km/h eller lägre.

Forskning visar att det är ungefär fem gånger högre risk för en fotgängare att dödas om denne blir påkörd i en hastighet av 50 km/h jämfört 30 km/h.

– Bilister har stor respekt för de lägre hastighetsgränserna eftersom förekomsten av oskyddade trafikanter är stor. Ändå visar resultaten att hastighetsefterlevnaden är sämst vid 40 kilometer i timmen. Vad vi behöver nu är beteendepåverkande åtgärder riktade mot trafikanter, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

Mätningarna genomfördes i 23 olika orter under september 2014.

Lämna ett svar