Han vill ha samma motor i ALLA bilar

Stora biltillverkare måste sluta slösa miljarder på att utveckla likadana produkter var för sig och börja samarbeta i stället. Det är budskapet från Fiat-chefen Sergio Marchionne, rapporterar branschtidningen Automotive News.

– Kapitalanvändningen kommer inte konsumenterna till nytta, och är i sin renaste form slöseri. Det är helt bisarrt, sa Marchionne under en konferens med marknadsanalytiker förra veckan.

LÄS MER: Motormännen varnar för VW:s motorer – kan rasa

Kan spara upp till 50 procent

Enligt Marchionne spenderar bilindustrin två miljarder euro i veckan på att utveckla produkter som i grunden är ganska lika. Det här är kostnader som i stället kan delas. Enligt Marchionnes beräkningar kan tillverkare spara mellan 40 och 50 procent av sina utvecklingskostnader genom att samarbeta med andra.

Ett exempel är fyrcylindriga bilmotorer. Tillverkarna satsar miljarder på utvecklingskostnader, medan konsumenterna knappt bryr sig om varifrån motorn i bilen kommer, säger Marchionne.

Enligt Sergio Marchionne är Volkswagen och Toyota bäst på att använda sitt kapital effektivt, men att också de bleknar i jämförelse med andra typer av industrier.

LÄS MER: Motormännen varnar för VW:s motorer – kan rasa

Lämna ett svar