10 seglivade myter om fortkörning

Du orsakar fler omkörningar om du kör sakta

Fel. Ju fortare du kör desto fler bilar hinner du ikapp och desto fler omkörningar måste du göra.

Tid förloras vid lägre hastigheter

Du förlorar mindre tid än du tror. Det handlar om sekunder. Om du höjer din medelhastighet med tio kilometer i timmen tjänar du fyra sekunder per kilometer.

90 eller 100 spelar ingen roll

Jo, det spelar roll. Vid en hastighet på 90 kilometer i timmen år stoppsträckan på torr asfalt cirka 65 meter. Vid 100 kilometer i timmen är stoppsträckan 78 meter.

Alla kör för fort

Nej, nej. Nästan hälften av alla bilförare håller hastighetsgränserna. Och de flesta som inte gör det kör bara något för fort.

Varför ska jag hålla 90 med en bil som är byggd för 220?

Frågan är felställd. Det behövs inga bilar som kan köra i 220 kilometer i timmen. Vid en kollision i 220 kilometer i timmen måste 20 gånger så mycket rörelseenergi hanteras som i en ”50-krock”.

 

Här krossas alla myter om de äldre bilförarna

 

Allt fokuseras på fortkörning trots att andra trafikbeteenden betyder mer

Det stämmer inte. Fortkörning betyder mest. Det finns andra beteenden som är farligare – exempelvis fyllerikörning – men de är ovanligare. Ifall alla följde hastighetsgränserna skulle dödsfallen minska med cirka 30 procent.

Bilförare blir trötta och ouppmärksamma av att ligga på fartgränsen

Det är tvärtom. Enligt förare, som kört fort och nu kör mer makligt, har bilkörningen blivit trevligare. De slipper irritera sig på ”alla långsamma” bilister. Dessutom visar forskning att dagens fartgränser inte verkar tröttande.

Meningen med trafiken är att komma fort fram

Snabb trafik medför en mängd negativa saker. Om medelhastigheten sänktes med 10 kilometer i timmen på alla svenska vägar skulle cirka 200 människor slippa dö i trafikolyckor. Flera tusen människor skulle slippa att skadas.

Bilarna är så bra att hastighetsgränserna borde höjas

Tyvärr är det inte så. Hur bra bil du än har kan den inte skydda dig vid till exempel en frontalkrock i hög hastighet. Kroppen tål bara en viss mängd yttre våld.

Slutligen en myt som är sann:

Hög hastighet ökar olycksrisken

Om medelhastigheten på en väg höjs med tio kilometer i timmen ökar risken för trafikolyckor med 25 procent och risken att dödas ökar med 50 procent.

Lämna ett svar