Farligaste begbilarna – här är svarta listan

Det händer mycket med krocksäkerheten i bilarna, vilket betyder att äldre bilar ofta är sämre än nya. Jämfört med perioden 1977 till 1981 löper man i dag 85 procent lägre risk att dö i samband med en krock jämfört med i dag. Och risken att invalidiseras har minskat med 52 procent jämfört med perioden 1980 till 1984. Det framgår av Folksams rapport ”Hur säker är bilen?”.

– Det är nästan inga dödsfall i moderna bilar. Och bilarna kommer att bli ännu säkrare framöver allteftersom nyare effektiva säkerhetssystem, som exempelvis autobroms, kommer ut i allt större omfattning, säger Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam.

LISTA: 11 nyare bilar som gjort fiasko i krocktester

Små modeller har oftast sämre säkerhet

Det är inte bara åldern som avgör hur säker en bil är, olika modeller har också olika bra krockskydd. Små bilmodeller har ofta sämre krocksäkerhet än större – och skillnaderna kan vara mycket stora.

– Det kan vara upp till 20 gånger större risk i en bil jämfört med en annan, säger Anders Kullgren, trafikforskningschef på Folksam.

Allra sämsta valet om man vill klara sig hel ur en trafikolycka är VW Polo, årsmodellerna 1982 till 1994. Sen följer Peugeot 405 mellan 1988 och 1996 och Honda Accord från 1986 till 1993.

 LISTA: 11 nyare bilar som gjort fiasko i krocktester

Lämna ett svar