Falkengren talar ut om VW-skandalen

Efter det uppdagade miljöfusket kring Volkswagens motorer har Annika Falkengren, vd för SEB och ledamot i Volkswagens överstyrelse, varit tyst.

Nu, i en intervju med Dagens industri, talar hon för första gången ut om skandalen.

– Jag blev naturligtvis lika chockad och förvånad som väldigt många andra har gett uttryck för.

Hon menar att skandalen inte har lett till någon extra arbetsbörda för henne som ledamot i överstyrelsen. Det har i stället landat på bolagets board of management, den operativa styrelsen. Samtidigt medger hon att det kommer att bli ett par extra styrelsemöten under hösten.

Nu står bilkoncernen inför en lång process för att säkerställa att alla fakta ligger på bordet.

”Öppnat dörrar i Tyskland”

– Nu har utredningen precis startat. Det är en massa legala firmor som går igenom den legala situationen och man har lovat från VW:s koncernledning att vända på varje sten, ta fram hur det här har skett och var ansvar kan utkrävas, säger hon.

I samband med att skandalen uppdagades i september ställde sig flera av SEB:s storägare frågande kring om Falkengrens roll i Volkswagen gick att förena med den mer tidskrävande tjänsten som vd för banken.

Falkengren menar styrelseuppdraget i Volkswagen inte har skadat SEB, utan tvärtom hjälpt banken på den tyska marknaden.

– Och mitt tyska uppdrag har varit väldigt viktig för vår tyska satsning. SEB är inte lika känt i Tyskland, men det har varit väldigt känt att vd:n sitter i VW:s styrelse. Det har hjälpt oss i banken att öppna dörrar i Tyskland, säger hon till Di.

Lämna ett svar