Audi R8 – här är de nya värstingarna

R8 e-tron kanske fick de allra flesta blickarna på sig vid Audis monter i Genève. Men Audis svar på BMW i8 och Tesla Model S kommer att tillverkas i en begränsad upplaga.

Audis utvecklingschef Heinz Hollerweger erkänner också att e-tron är något av en experimentbil.

Ingen turbo, ingen V8 och ingen manuell

R8:orna med förbränningsmotor blir en vanligare syn på våra svenska vägar. Och ett välbekant ljud. För Audi skrotar alla planer på att gå från V10 till V8. Och det blir heller ingen turbo och inte heller någon manuell växellåda.

– R8 är en sportbilsikon och vi ville inte ändra på motorn eller för mycket på designen på bilen, säger Hollerweger.

Istället för manuell växellåda erbjuds en uppdaterad och snabbare tiptronic med paddlar på ratten. Känslan ska enligt Hollerweger vara minst lika bra som med en traditionell manuell låda – och det går mycket snabbare med automatlådan, även för erfarna förare.

Allt är nytt i bilen

En ny fyrhjulsdrift, ny styrning och mer aluminium och kolfiber i ram och chassi ska ge ännu bättre vägegenskaper.

– Ljudet och responsen från en V10 utan turbo är en viktig del i R8, säger Hollerweger som erbjuder bilen med två olika trimnivåer på motorn, båda på 5,2 liter men med 540 respektive 610 hästkrafter.

Dessutom finns tävlingsbilen LMS för långlopp.

Den andra generationen R8 har fått bättre aerodynamik, speciellt undertill, vilket gett mindre kraft neråt och mindre bromsande luft.

Visual cockpit

Instrumenteringen har utvecklats från Audi TT:s Virtual Cockpit som i R8 fått ännu fler möjligheter för föraren att skräddarsy den information som ska synas och hur.

I framtiden kan vi komma att få se R8 Hybrid då kraften från en elmotor kan vara bra att använda för att stabilisera bilen – men enligt Hollerweger är det inte aktuellt med en hybriddrivlina just nu.

Lämna ett svar