Volvos nya strategi luktar tyvärr panik

Jag har i ett drygt år hyllat Volvos produktstrategi. Jag har försökt förklara och försvara att Volvo inte haft tillräcklig bredd i väntan på sina nya bilar på den nya plattformen. Jag har berömt Volvo för att ändå hålla liv i sina nuvarande modeller och bland annat genom att fasa in den nya fyrcylindriga motor­familjen skapa tillräckligt med köpsug efter ­modeller som V70 och V60.

Senast vid bilsalongen i Paris fick Volvo beröm för att de vågade satsa på en enda modell i sin monter – nya XC90. Volvo visade prov på mod och fokus, de hade bestämt sig.

Fel tajming

Och så rullar de fram en V60 Cross Country till bilsalongen i Los Angeles. Vid den första av en rad viktiga bilsalonger i USA där Volvo ska ta visa sin nya strategi och sin nya XC90. Där Volvo ska visa Nya Volvo i all sin glans och med alla löften.

Då rullar den fram en V60 Cross Country.

Det luktar, tyvärr, lite panik.

Det är på inget sätt fel på Volvo V60 Cross Country. Inte som bil. Det är tajmingen det är fel på. Den här modellen borde vi fått se för två, tre år sedan. Då hade den verkligen kunnat hjälpa Volvos försäljning i USA.

Nu kommer den att stjäla rampljus från XC90 och den kommer att få Volvo att framstå som lite veliga och lite mossiga. Vad är egentligen nytt

i Volvos monter? Den där gamla V60 CC där borta eller den där stora XC90?

Irriterande detalj

Vi kan ta ett exempel till. Tydligen kan V60 CC fås med de nya fyrcylindriga motorerna som fått så mycket beröm men då måste vi välja bort fyrhjulsdriften. Det är en sån där irriterande detalj som kan få köpare att vända i dörren. Det är klart att alla modeller som säljs ska h den senaste tekniken.

Jag är rädd att Volvo V60 CC bara blir en parantes i Volvos modellhistoria, en kostsam parantes. I bästa fall rullar den bara snabbt förbi bilsalongerna i Los Angeles, New York och Detroit utan att någon lägger märke till den.

Lämna ett svar