Volvo V60 Cross Country: Premiär!

Världspremiär i Los Angeles och Sverige- och Europa-premiär i Kungsträdgården i Stockholm. Volvo visar nya V60 Cross Country som kommer till svenska handlare till sommaren.

Bilen känns självklar som en bil emellan lilla V40 CC och större V70 CC. Designmässigt har bilen hämtat en hel del från V40 och när täcket plockades av bilen kändes den helt självklar.

Volvos vd i Sverige, Anders Gustafsson, förutspår en årsförsäljning av 6000 bilar. Globalt ligger målsättningen på aningen blygsamma 15 000 bilar.

”Priser som fungerar”

Anders Gustafsson försäkrade att Volvos nya bilmodeller inte kommer att bli för dyra för svenska kunder.

– Det har varit lite prat om det här men vår affärsmodell är uppbyggd för en marknadsandel på 20 procent. I Sverige behöver vi en miljon bilar ute på vägarna för att vår affär ska fungera. Därför kan jag lova att våra voylmbilar i Sverige kommer att ha priser som fungerar för svenska kunder.

Första bilarna till USA

Svenska Volvo-handlare investerar nu för att möta Volvos nya modellprogram och till dem kommer nya V60 Cross Country som en bra injektion sommaren 2015.

Tillverkningen av V60 Cross Country startar redan vecka 50 i fabriken i Torslanda men först vecka 21 inleds produktionen av bilar för Sverige och Europa.

Den första serien bilar ska säljas i USA där Volvo behöver öka takten i försäljningen snabbt.

Volvo V60 Cross Country vänder sig, enligt Volvo, till personer med en aktiv livsstil och ska fungera på ”alla vägar och i alla väder”. Någon terrängbil är det dock inte frågan om, även om den höjda markfrigången (+ 65 millimeter) borgar för något bättre framkomlighet.

Tänk kunder som vill ha med sig sina cyklar ut i skogen. Eller kunder som ska ut och plocka svamp och vill vara säkra på att inte fastna någonstans.

Högre och bredare

Jämfört med vanliga V60 har Cross Country bredare spårvidd, högre däckprofil, högre sittposition och ett något bekvämare i- och ursteg.

V60 Cross Country begåvas också med Hill descent Control, ett system som hjälper till att hålla farten i branta nedförsbackar. Systemet funkar även när man backar med bilen.

Cross Country-versionen av V60 har försetts med hasplåtar fram och bak, tröskeldekor och stänkskydd medan de integrerade slutrören.

Bilen har också fått sportstolar i svart läder med bruna sömmar. Två nya två-tons läderklädslar kommer också introduceras i samband med lanseringen i Europa i början av 2015.

Får inte nya motorerna

Från början får V60 Cross Country inte tillgång till de nya fyrcylindriga motorerna från Volvo, de första kommer endast att säljas med den äldre femcylindriga T5-motorn på 250 hk. Den bilen har fyrhjulsdrift och automatlåda som standard.

Den nya fyrcylindriga motorfamiljen blir tillgänglig till Cross Country i samband med lanseringen i Sverige och Europa, men med dessa motorer erbjuds bara framhjulsdrift.

I de fyrhjulsdrivna versionerna är det de gamla femcylindriga motorerna som gäller.

V60 Cross Country kommer att finnas tillgänglig med 18- och 19-tums fälgar och högprofilshjul för extra komfort och off-road-utseende, minskat vägljud och extra skydd om bilen kör på steniga vägar eller upp på en trottoarkant.

Lämna ett svar