Volvo V60 10 000 mil – så klarade sig kombin

Vi hämtade en splitter ny Volvo V60 D4 i fabriken i Torslanda.

Målet var att så snabbt som möjligt köra 10 000 mil och sedan rapportera om vad som hände med bilen. Och det har inte varit speciellt mycket att rapportera.

Från torra sommarvägar i Skåne.

Till extrema vinterförhållanden i de nordligaste delarna av Sverige. Landsvägsmil med full last, ofta också med takbox.

Långa sträckor med husvagn. Tuffa däcktester med både sommar- och vinterdäck. Grusvägar på landet. Och bilköer i stan. Volvo V60 har fått slita hårt – och den har klarat alla utmaningar med bravur.

Bilprovningen ställer diagnos

När nu mätaren passerat 10 000 mil, det skedde Vi lämnar in Volvon till Bilprovningen för att låta göra en bildiagnos.

Här går man igenom bilen ordentligt för att ta reda på vilket skick den är i. Och ingenstans hittar man några tecken på att något inte skulle hålla måttet.

Motor och avgasvärden är OK.

Bromsar och stötdämpare lika så, även om vi på slutet hört ett litet missljud från stötdämparen vänster bak. Bilprovningen anmärker bara på några små skavanker i lacken och en ordentligt blästrad vindruta.

Riktigt bra motor

Den V60 D4 vi har kört har den femcylindriga dieselmotor som snart är på väg ur produktion. En ny fyrcylindrig ersättare finns redan på marknaden. Trots att maskinen i vår bil inte är speciellt modern har den imponerat på flera sätt.

Motorn är stark, inga problem att dra tunga lass eller prestera kvicka omkörningar. Den visade sig också vara snål. Förbrukningen har ofta legat under 0,65 liter milen när vi kört motorväg.

När vi använde bilen som dragbil i samband med ett test av en 5,5 meter lång husvagn höll sig förbrukningen under 0,8 liter milen. Det är riktigt bra.

Nybilskänslan borta – men allt fungerar

Det är inte samma känsla att sitta i bilen nu som när den var ny. Milen sliter på många sätt. Växelspaken känns en aning sladdrigare.

Den matta greppytan i ratten har blivit lite blankare.

Och doften av nybil är sedan länge borta. Men allting är helt och alla funktioner är i bruk, trots 10 000 tuffa testmil.

Det är bra kvalitet det.

Lämna ett svar