Volvo och Scania ska ha sinkat miljöteknik

Det handlar om Sex europeiska lastbilstillverkare, förutom Volvo och Scania ska också DAF, Daimler, Iveco och MAN ha varit delaktiga i den kartell som sägs ha existerat under 14 år, mellan 1997 och 2011. Tillsammans har de nära 100 procent av marknaden för tunga lastbilar i Europa.

Avslöjas i dokument

Det är den brittiska finanstidningen Financial Times som tagit del av dokument som avslöjar lastbilstillverkarna. I dokumenten framgår bland annat att medlemmarna i kartellen kom överens om både tidpunkten och priset för införandet av utsläppsreducerande teknik. Misstankarna om kartellen uppkom när tillverkarna lyckades fördröja införandet av nya vikt- och storleksregler för tunga lastbilar.

Utreds av EU-kommissionen

De sex lastbilstillverkarna utreds sedan 2011 av EU-kommissionen för misstänkt prissamarbete. I november skickade utredaren sin bedömning till de berörda tillverkarna som nu får en chans att svara på anklagelserna. Volvos riskerar att bötfällas för sin inblandning prissamarbetet, summan kan landa på motsvarande 3,7 miljarder kronor uppger Financial Times.

– Uppgörelserna kommer att bli väldigt svåra. Om det hela leds i bevis har vi en väldigt allvarlig överträdelse här, säger Margrethe Vestager, EU:s nya konkurrenskommissionär.

Lämna ett svar