Batmans första bil – se det underliga bygget

Världsberömda bilbyggaren George Barris brukar sägas vara bakom den första Batmobilen från 1966 – en ombyggd 1955 Lincoln Futura som fick rulla i den klassiska tv-serien. Men det var två unga killar som byggde den allra första officiella bilen som ni ser i bilderna ovan.

Byggdes i en lada

1960 började den då 23-årige Forrest Robinson att bygga Batmobilen tillsammans med kompisen Len Perham i familjens lada. Bilen är byggd på ramen från en 1956 Oldsmobile 88 och med en 324 Rocket-V8. Tre år senare stod den klar. Då var bilen lackad i en futuristisk silverfärg. Till slut fick DC Comics nys om bilen – och hyrde den för en promo-turné. Den första officiella Batmobilen var ett faktum.

Glömdes på en åker

Forrest sålde sedan bilen för 200 dollar, och inom några år hamnade den på en åker i New Hampshire – där den stod bortglömd i nästan 50 år. 2008 upptäcktes bilen, och såldes vidare i olika led tills den köptes av Toy Car Exchange, som såg till att bilen renoverades till originalskick. Bilen visades upp i år, på bilutställningen Sacramento Autorama, där den vann första pris i klassen handbyggd sportbil – före ikoner som Shelby Cobra.

Lämna ett svar