Volkswagen Golf R – en racer med stort R

I utgången av vänsterkurvan på den plogade isvägen på Volkswagen-gruppens testbana trycker jag högerfoten hårt på gaspedalen.

Motor svarar direkt med ett mullrigt vrål och skickar 300 hästkrafter och 380 newtonmeters kraft till alla fyra hjulen. De 200 dubbarna på varje däck – vanligt dubbutstick, men dubbelt så många – griper tag oväntat bra i isen. Att köra snabbt på sladd med en bil med fyrhjulsdrift handlar i mångt och mycket om att med gaspådrag hålla nere de yviga sladdarna och med rattutslaget hålla samtliga fyra hjul i samma riktning.

Nya Golf R har den senaste versionen av Volkswagens 4Motion med femte generatio­nens Haldex-koppling. Bilen har ett nyutvecklat sportchassi, progressiv servostyrning och den elektroniska stabiliseringskontrollen kan ­kopplas ur delvis – eller helt – som vi gjort i Arvidsjaur för att kunna kontrollera sladdarna helt på egen hand.

Men nu tillbaka in i det vintriga vykortet. Jag jobbar så snabbt som möjligt med gaspedal, koppling och växellåda för att ge Golf R maximal hastighet ut på rakan. In mot nästa högerkurva är det sen inbromsning som gäller och sedan styra in bilen genom kurvans apex, brytpunkt – allt med målsättningen att under sladd kunna behålla så hög hastighet som möjligt.

Kortfattat: Det är så buskul bilkörning kan bli, nära nog gokartkänsla.

Ett finkalibrerat instrument

Framför allt är det just möjligheten – och enkelheten – att kunna sladda i hög fart runt isbanan. Och Golf R är ett finkalibrerat instrument för den här löjligt roliga verksamheten.

Som tillval finns ett dynamiskt chassisystem med olika körlägen där extremläget R innebär helt urkopplat antisladdsystem – men det fanns inte att tillgå på vår testbil.

Nu är ju även R-modellen av Golf egentligen en gatregistrerad bil – må vara en busig sådan.

Det mesta av provkörningen ägde rum på plogad isbana – och gudskelov avstängd för vanlig trafik – dessutom fick jag möjligheten att köra en kort sträcka vanlig landsväg.

Vintrig sådan, men med Stockholmsmått mätt ojämn och guppig landsväg med packad snö. Mycket gupp och ojämnheter är inte nya Golf R:s melodi: chassisättning och fjädring är för hårt satta för att kunna erbjuda bra komfort. Att ta tvära kurvor på den smala vinter­vägen är dock busenkelt: instyrningen är finfin och 4-Motion-systemet portionerar ut kraften där den behövs som bäst.

Interiören andas Golf med R-känsla

Insidan andas Golf – men med några R-attribut såsom blå led-detaljer, blå mätarnålar och sportratt.

Väljer man att topputrusta bilen med bland annat läderklädsel, panoramaglastak, större hjul, dynamiskt chassi och mer säkerhetsteknik – då landar prislappen på en halv miljon.

Volkswagen Sverige räknar med att sälja cirka 100 Golf R under 2014.

 

Klicka här för att se våra betyg om Volkswagen Golf R.

 

Klicka här för att läsa fakta om Volkswagen Golf R.

Lämna ett svar