Volkswagen Golf R: Betyg

1. MOTOR:

Det är lätt att gilla den direktinsprutade, turboladdade, fyrcylindriga motorn som sätter ordentlig fart på Golf R. För allra mest skoj kräver motorn lite högre varv. Jämfört med förra generationen har den officiella förbrukningen sänkts från 8,5 till 7,1 liter per tio mil blandad körning.

 

2. KÖRUPPLEVELSE:

Så nära gokart det går att komma i en bil. 300 hk, 1 476 kilo, fyrhjulsdrift, sänkt sportchassi, urkopplingsbart antisladdsystem, progressiv styrning, sportstolar och greppvänlig ratt. Det går att ha riktigt, riktigt roligt bakom ratten på nya Golf R.

3. UTRUSTNING:

Som rolig sportbil finns det mesta man behöver – sportstolar, aluminium-pedaler, treekrad ratt. Som vanligt i en Golf är det hög klass på allt med tanke och mening i den typiska Volkswagen-stilen. Sparsamt, men funktionellt.

4. KOMFORT:

Sportstolarna är sköna, men allt i den här racingbilen är konstruerat och inställt för att det ska kunna köras snabbt i kurvor. Alltså hårt, stumt – ändå bättre än väntat. Inställningsmöjligheterna är goda på förarstolen och det går att sitta riktigt lågt och sportigt.

5. MILJÖ:

Med tanke på effekten och hur tokroligt det går att ha bakom ratten på nya Golf R är 165 gram per kilometer egentligen inte så mycket. Men – 165 gram är ändå mycket 2014. Räknat i centiliter är nya Golf R 1,4 liter snålare per tio mils enligt den officiella EU-körcykeln.

6. SÄKERHET:

Fem stjärnor för vanliga Golf i Euro NCAP är bra. Volkswagen har lagt mycket jobb på att utveckla starkt stål – bra om olyckan skulle vara framme. Antisladdsystemet ingriper mjukt och snyggt när sladdarna blir för yviga på isen. Systemet går att stänga av både helt och delvis.

7. DESIGN:

En busbil för den blygsamme racerföraren. Nej, även om R-versionen är den Golf som kanske sticker ut mest i familjen är designspråket lågmält för att vara den här typen av bil. Jag hade gärna sett ett något mer aggressivt designspråk på R-bilen.

8. INTERIÖR:

Invändigt är det rent och städat på typiskt Volkswagen-manér där funktionaliteteten är god. Det är lätt att hitta rätt knappar för att ställa in olika reglage. R-attribut såsom aluminiumpedaler och vita sömmar bryter av.

9. EKONOMI:

Inköpspriset på 374 900 kronor är högt för en bil i Golf-klassen. Och börjar du köpa till extrautrustning är det lätt att kronorna börjar skena iväg. ­Andrahandsvärdet är dock ­relativt bra för tidigare R-bilar (R32, VR6) visar begagnatpriserna.

10. LASTA:

Bra utrymmen för att vara en busbil. Det är inga problem att rymmas fyra personer i bilen och dessutom kunna ta med sig lite bagage. Det är dock lite för trångt för tre i baksätet. Fullt duglig för att rymma några golfklubbor på den fartiga grabbhelgen i den här golfbilen…

SAMMANSTÄLLNING: VOLKSWAGEN GOLF R
Ojoj, vilken körglädje vid ratten. Gokartkänsla med fyrhjulsdrift är härligt, men designspråket är lågmält som i övriga Golf-familjen.
37/50 getingar

Lämna ett svar