Volkswagen dömer ut bränslecellsbilar

Toyota och Hyundai har redan inlett serieproduktion av elbilar som drivs med hjälp av vätgas och bränsleceller. Men andra tillverkare tvekar och bland dem världsledande Volkswagen Group.

VW:s chef i Japan, Shigeru Shoji, anser att bränslecellsbilarna bara kommer att sälja bra och fungera i Japan. Enligt Shigeru Shoji är det fortfarande för dyrt att ordna logistiken runt och hanteringen av vätgas.

Shigeru Shoji får medhåll av Audis finanschef Axel Strotbeck som under pressvisningen av nya Audi TT dömde ut vätgasbilarna. Däremot tror Strotbeck att bilkunderna kommer att föredra elbilar framför bilar drivna med bensin eller diesel.

Behöver subventioneras

Och även Toyota inser att bränslecellsbilarna behöver subventioneras för att de ska ha en chans i närtid.

– Bränslecellsystemen är fortfarande relativt dyrt så vi behöver subventioner av den japanska regeringen, kommenterar Toyotas talesman Dion Corbett inför den första serietillverkade Toyota-bilen som drivs med el från en bränslecell till branschtidningen Automotive News.

Men Corbett ville inte kommentera uttalanden från VW-gruppen.

Till USA:s regering har Toyota gjort analysen att bränslecellsbilarna kommer att vara dyrare än bensinbilar under de första åren. Tillsammans med regeringen och University of California gör Toyota nu en studie över hur tankningen av vätgas i bränslecellsbilarna kan gå till För att klara 10 000 bränslecellsbilar behövs det cirka minst 68 tankställen. Delstaten Kalifornien planerar att satsa cirka 1,2 miljarder kronor på att bygga 100 tankstationer senast 2024 där 40 ska vara klara senast 2016.

Lämna ett svar