Jeep Renegade – liten men tuff terrängbil

Små suvar blir allt hetare. Biltillverkarna tävlar om att få fram nya modeller och försäljningssiffrorna pekar uppåt på de flesta marknader.

Men många av suvarna, små som stora, har förvandlats till menlösa crossovers som inte har något med äventyr eller offroadkörning att göra.

De flesta modellerna i segmentet byggs för stadsmänniskor som aldrig kan tänka sig att lämna asfalten.
Det här gäller dock inte Jeep Renegade, som lanseras i Sverige i slutet av november. Jeep har valt att gå emot den urbana trenden och i stället bejaka sina rötter i terrängen. Och det är smart.

Att biltillverkaren valt att renodla accentuera sin särart gör den här modellen till den mest intressanta lillsuven just nu.

Liten, men känns fullvuxen

Renegade är inte någon stor bil, den är bara 4,2 meter lång. Men på vägen upplevs den som fullvuxen. Bakom ratten har man utsikt över en stor motorhuv och utanför sidorutorna sitter två backspeglar i jätteformat.

Den tvåliter stora dieselmotorn på 140 hästar som sitter i testbilen räcker till och den nioväxlade automatlåda som bilen är utrustad med är utmärkt.

En lång fjädringsväg bidrar till en lätt gungig, behaglig och lugn gång på motorvägen.

Bilen rör sig överraskande tyst över den italienska asfalten och vindljudet är på en acceptabel nivå. På mindre och kurvigare asfaltsvägar är Renegade dock sävlig och kränger på klassiskt suv-manér ordentligt när det svänger.

Tvättäkta Jeep

Det faktum att Renegade byggs på samma bottenplatta som Fiat 500L kan nog få en och annan Jeepentusiast att rysa till av obehag.

Men ta det lugnt, förutom bottenplattan har de här två modellerna inte mycket gemensamt.

Jeep Renegade är en tvättäkta Jeep som är byggd för att köras på riktigt. Detta är här utan tvekan den tuffaste bilen i klassen.

När vi tar ut en fyrhjulsdriven Renegade (den finns också med framhjulsdrift) på en resa i terrängen imponerar bilen.

Jeep kallar systemet som övervakar fyrhjulsdriften för Selec-Terrain. Det anpassas automatiskt till rådande underlag och hjulen tillåts spinna olika mycket beroende på om man kör på snö, sand, lera eller grus.

Systemet jobbar snabbt och ger i kombination med en bra markfrigång bilen utmärkt framkomlighet.

De relativt kompakta yttermåtten gör också sitt till och låter oss komma igenom passager där en större suv skulle tvingas vända.

Trail Hawk är tuffast

Den hårdaste terrängversionen av Renegade heter Trail Hwak. Den levereras med MS-däck som standard för bättre grepp på löst underlag, en lite höjd markfrigång och en ännu vassare version av Selec-Terrain.

Bilen har också lågväxel för de allra tuffaste förhållandena.

Jeep Renegade har en speciell design. Bilen är inte vacker och den ser inte ut att vara någon tuffing.

Snarare ser den ut som en kusin till den märkliga koreanen Kia Soul. Insidan ser dock bättre ut. Visserligen är interiören enkel och en aning plastig, men den är funktionell och ser snygg ut.

På ett antal ställen inne i bilen hittar vi små symboler som ska påminna om att man sitter i en Jeep. På högtalargallren. Vid innerbackspegeln. I stolsklädseln. Det livar upp.

De exakta priserna för den svenska marknaden finns inte än, men den billigaste tvåhjulsdrivna framhjulsdrivna versionen ska kosta strax under 200 000 kronor.

Trail Hawk, som är den dyraste versionen, kommer att hamna i närheten av 300 000 kronor. Klart prisvärt.

Lämna ett svar