Slipp stökiga barn i bilen – 10 enkla knep

1) Rätt bil

Det här kan låta lite väl avancerat men hur bra barnen trivs i baksätet beror mycket på vilken bil du har. Mina barn har åkt i en mängd olika bilar och alltid mått dåligt i de bilar där sätet sitter lågt i förhållande till sidorutorna. Sitter barnen lågt med små chanser att se ut blir de lättare åksjuka – oavsett om de sitter bakåtvända eller framåtvända. Barnstolar hjälper förstås en del för att barnen ska komma upp lite. Suv:ar har överlag ett bättre baksäte än vanliga personbilar. Och att det är så beror förstås på krocksäkerhet, design och aerodynamik.

2) Underhållning

Dagens teknik med 3G-uppkopplade läsplattor och telefoner erbjuder massor av möjlig underhållning. Men tänk på att 3G-nätet är rätt svajigt till och med utefter våra stora vägar. Ett mastbyte mitt i en film kan orsaka kaos inne i bilen. Och barn som tittat på en skärm i flera timmar får rätt taskigt tålamod och humör. Använd tekniken med måtta och se till att ladda alla apparater före resan. Det finns också grenuttag och extrabatterier att ha i beredskap när batterikraften är på väg att försvinna.

Det finns få saker som slår ett par timmars filmtittande under en tråkig bilresa.

3) Kartor

Med dagens GPS:er är det få som använder gamla hederliga kartor. Men passa på att ge barnen en stunds geografiundervisning och visa på kartan var ni är och vilken väg ni ska ta till slutmålet. Det finns en hel del att prata om runt en karta och ortnamnen på skyltarna blir lite mer levande – speciellt nu när vi sällan reser in i städer och byar utmed vägen.

4) Rätt stol

Barn ska sitta bakåtvända så länge som möjligt men det är också viktigt att följa stoltillverkarens rekommendationer om hur stolen ska monteras. Jag har sett skräckexempel på bakåtvända barn som inte spänts fast och som varit som vilande projektiler. Och gå inte till överdrift med bakåtvända barn. Mina barn började alla må illa när de satt bakåtvända och fick därför vända sig om lite tidigare än rekommendationerna. När vi hade haft för många kräkincidenter gav vi helt enkelt upp.

5) Barn i baksätet

Mina två yngsta barn har alla suttit ensamma i baksätet redan från första dagen. Det har fungerat och ibland är det bättre att vänja dem direkt. Barn kan också underhålla varandra rätt bra och behöver inte alltid ha en vuxen serviceperson till hands, inte ens i bilen. Barn i baksätet är heller inte lika störande för föraren som barn i framsätet, även om du kan ha koll på dem när de sitter bredvid fram. Överlag är det bra om föraren slipper hålla på med annat än att köra bilen. Övriga passagerare kan ta hand om varandra.

6) Rasterna

Jag har också jagat snittider och försökt komma fram så tidigt som möjligt. Men själva vitsen med en bilresa är delvis att du ska njuta av resan, att se saker efter vägen och att se skiftningarna i naturen. Så passa på och ta lite extra tid för raser och stopp efter resvägen. Barn behöver fler raster och inte minst för att de inte ska bli så uttråkade så är det bra med några extra stopp för toalettbesök och glassköp. Dubbla antalet raster du själv hade tänkt ta om du har barn i bilen. Men varje rast behöver inte vara jättelång.

7) Sova

Barn sover ofta bra i bilen. Jag minns att jag själv somnade i baksätet på mina föräldrars bil så gott som varje gång vi körde sent på kvällen. Om föraren klarar av det är det att föredra att köra på kvällen då solen värmer lite mindre och trafiken inte är så intensiv. Det finns massor av kuddar och andra tillbehör som underlättar för barnen att hitta en skön sovställning i stolen.

8) Mat i bilen

Min pappa vägrade att låta någon äta i bilen. Inga smulor eller ketchupfläckar där inte. Därför minns jag många blåsiga rastplatser med termoskaffe och äggmackor. Lite kan jag förstå honom. Men vi äter en hel del i bilen och spillandet har blivit bättre. När min äldsta dotter var liten ordnade vi en värmare så att vi kunde ordna varm välling i bilen. Då kunde hon äta och sova en stund under själva resan. I dag är det förstås de olika hamburgerkedjornas drive-thru som gäller men jag föredrar faktiskt en bensträckare och att sitta vid ett bord. Sedan vi skaffade hund passar vi på att äta under rastningarna – och det är skönt. Att äta i bilen ger alltid lite extra stök och det blir skräpigt – så om ni ska äta i bilen, se till att föraren slipper sköta matandet och hanteringen av maten.

9) Värme

När jag skriver det här njuter Sverige av en värmebölja. Men det är inte så kul för alla som sitter i varma – eller ac-nedkylda – bilar ute på vägarna. När det är riktigt varmt så krävs det extra många stopp. Och kanske är det värt att ta ett par timmar vid en badplats för att köra lite längre sträckor tidig morgon eller senare kväll. Tänk också på att det är svårt att få lagom varmt i hela bilen. Lite lyxigare bilar har ac-utrustning även för baksätet men det är ändå vanligt att de som sitter fram i solen kyler ner bilen så att de som sitter bak i skuggan huttrar. Förbered med filtar och solskydd.

10) Kylväskor

Det finns i dag många olika typer av kylväskor som drivs av ett 12-voltsuttag i bilen. Det gör att du kan få med dig kall mat till rasterna. Och det uppskattas verkligen av barnen. Du kan ta med dig deras favoritsnacks och mat och behöver inte gå på dyra vägkrogar. Under en period gjorde jag egna Pappy Meals som barnen älskade. Och en fin rastplats eller en strand slår vilket bollhav som helst – jag lovar. Det tar lite extra tid att förbereda matsäck men du har tillbaka tiden ute på vägen.

Lämna ett svar