Samuelsson: XC90 blir inte en folkbil i Sverige

Volvo ska bygga dyrare bilar och storsatsa på marknaderna i USA och Kina. Men Volvos vd Håkan Samuelsson garanterar att den satsningen inte sker på bekostnad av fabriken i Göteborg.

– Vi investerar nu mycket för att anpassa fabriken till den nya plattformen SPA, det visar att vi tror på Göteborg, säger Samuelsson.

När Volvo visade nya XC90 markerade det starten på en massiv produktoffensiv. På fyra år ska hela Volvos modellprogram moderniseras och till största delen sker utvecklingen på SPA-plattformen.

Skickade budskap

Samuelsson passade också på att skicka ett budskap till våra politiker inför slutspurten av valrörelsen.

– Vi tycker att det är viktigt att det finns en förståelse bland politikerna för industriföretagens situation. Det finns en sådan förståelse men den kan bli bättre. Det här betyder att vi behöver en bra utbildning och vi behöver vara attraktiva för utländsk arbetskraft, så att inte alla duktiga bilingenjörer vill jobba i Tyskland.

Enligt Samuelsson är det också viktigt att politikerna förstår att Sverige är en viktig hemmamarknad för Volvo. Volvos vd påpekar också att det behövs ett visst mått av realism och förståelse för hur svenska bilister använder sin bil.

Störst i Sverige

Volvo har 20 procents marknadsandel i Sverige – att jämföra med två procents andel i resten av Europa.

– Och vi behöver den kontakten med kunderna, våra ingenjörer och utvecklare behöver det, de måste få höra av grannen att det eller det inte fungerar. Om vi skulle ha säg två procents marknadsandel i Sverige skulle vi inte kunna prata om Skandinavisk design, det skulle vara falskt, säger Samuelsson.

Nya XC90 kommer att få en prislapp på mellan 700 000 kronor och en miljon kronor.

– Det här kommer inte att bli en folkbil i Sverige men jag tror att det är en bil som kommer att skapa intresse för Volvo och bygga vårt varumärke.

Lämna ett svar