Berggren: ”Kommer sälja slut på en kvart”

Närmare 800 journalister från hela världen flögs till Stockholm för att vara med när Volvo visade upp nya XC90. Evenemanget är det största Volvo arrangerat och hela eventet visar hur stor och viktig den nya bilen är för Volvos framtid.

Volvos vd Håkan Samuelsson gjorde intervjuer på löpande band och upprepade envist:

”Volvo kan bli ett alternativ till BMW, Audi och Mercedes”.

”XC90 är viktig för oss av flera anledningar. Bilen ska visar vad vi kan och är den första av flera nya modeller. Med XC90 ska vi börja om i USA som är en mycket viktig marknad för oss”.

Enligt Samuelsson har Volvo misskött USA på flera områden men först nu – med en sjusitsig suv – finns möjlighet att ta tillbaka förlorade marknadsandelar. Volvo hoppas sälja 80 000 XC90 per år när alla modellvarianter finns hos återförsäljarna och en tredjedel av försäljningen ska ske i USA.

Samuelsson är trygg i sin argumentation och hela Volvo andas självförtroende och framtidstro. Projektledaren Håkan Ivarsson avslöjade att han och hans utvecklingsteam för första gången fått satsa allt de kan på en produkt. Inga sparbeting och alltid med bilen i första hand. Enligt Ivarsson var det länge, länge sedan Volvos utvecklingsavdelning fått jobba med så fria händer.

Jag tycker att Volvo lyckats ta XC90 till nästa nivå. Inom flera områden sticker Volvo ut med teknik som konkurrenterna saknar. Säkerheten har återigen placerats i fokus och med den stora pekskärmen och ständig internetuppkoppling har Volvo skaffat sig en annan konkurrensfördel.

Det ska bli spännande att se hur bra skärmen fungerar i verkligheten men det vi sett så här långt bådar gott. Jag håller med Håkan Samuelsson när han säger att internatuppkoppling och att enkelt kunna kommunicera med sin bil är nödvändigt.

Volvo släpper 1927 bilar i en första så kallade online-serie och även här har Volvo vågat tänka nytt. Att köpa en Volvo XC90 ska bli en helt ny och mera digital upplevelse. Den första XC90 kostar 789 000 kronor. Mycket pengar men jag gissar att den säljer slut på en kvart.

Lämna ett svar