Så ska verkstäderna sluta lura sina kunder

Medias kritik om att bilverkstäder inte utfört den service eller reparation som de tagit betalt för är oacceptabelt.

Därför har vi, Motorbranschens Riksförbund, MRF – i rollen som branschorganisation för landets bilhandlare och bilverkstäder, tagit fram en första åtgärdsplan för att förbättra bilverkstadskvaliteten, att bilägaren får den service som den betalar för.

Viktiga delar i planen är att göra bilägaren, konsumenten, mer medveten i sitt bilägande samt göra verkstäderna och deras anställda mer förstående inför vilka krav och kundförväntningar som finns på dem.

Detta är något som regleras i branschöverenskommelsen MRF:s villkor samt EU-kravet på att en reparation ska vara trafiksäker och inte innebära negativ inverkan på miljön. Men som uppenbarligen och beklagligt nog inte fungerar i alla lägen.

Bilen en stor utgiftskälla

Bilen är hushållets näst största utgiftskälla efter boendet. Detta måste motorbranschen respektera. Det är verkstaden som ska vara fackmannen, proffset, som med bilägarens förtroende sköter om bilen, ger den rätt service och utför reparationer korrekt.

Därför har vi som branschförbund tagit åt oss av den kritik och det hot om lagstiftning eller myndighetsingripande som konsumentminister Per Bolund uttalat som en konsekvens av tv-programmet Kalla fakta.

Löfte till konsumentministern

Vi har lovat konsumentministern att branschen måste bättra sig, att konsumenterna kan ha ett fortsatt starkt förtroende för verkstäderna – det sker trots allt drygt 10 miljoner bilverkstadsbesök varje år.

I sig borde det vara överflödigt eftersom vi vet att flertalet verkstäder har alla verktygen i sin verktygslåda för att utföra en kvalitetssäkrad reparation eller service och gör det som instruktionsboken rekommenderar. Detta enligt kvalitetskontrollorganisationen Kontrollerad Bilverkstad, KBV.

Men det finns dem som inte uppfyller branschvillkoren och – kraven. Tyvärr!

 

Våra åtgärder

 För att göra rätt redan från början måste verkstäderna arbeta med mjuka värden som attityd, företagskultur/ledarskap samt kunskap/kompetens. Det är något som man kommer åt med information och utbildning. Därför kommer vi att intensifiera informationen till verkstäder samtidigt som vi fortsätter i vårt höga tempo med kurser i bland annat i konsument- och bilverkstadsjuridik.

 För det andra kommer vi att driva på dialogen med Konsumentverket kring MRF:s villkor för bilverkstadstjänster. Det kan vara aktuellt med ett förtydligande av villkoren samt göra dem mer kända inte bara för verkstäderna utan även för bilägarna. Redan har Konsumentverket förklarat att de kommer sluta upp bakom våra insatser.

 För det tredje kommer MRF att rekommendera sina medlemmar att utöver egenkontroll ansluta sig till något av de externa kvalitetskontrollsystem som finns – exempelvis Kontrollerad Bilverkstad (KBV), Dekra med flera.

Generellt kommer vi att rekommendera verkstäderna att även gå in och använda branschens stödsystem för verksamhetsutveckling. I dagligt tal kallat för arbetet med ständiga förbättringar och kravet på ordning och reda på företaget och arbetsplatsen.

 För det fjärde kommer vi att påskynda arbetet med branschstandard för bilverkstäder. Redan har branschen en kvalitets-, teknik-, miljö- och kompetenssäkrande standard för verkstäder som utför bilskadereparationer och lackeringsarbeten.

För det femte kommer vi att förbättra konsumentinformationen. Exempelvis kommer vi att tydliggöra vilka krav och förväntningar som bilägaren ska ställa och ha på sin verkstad. Men det är också minst lika viktigt att klargöra vad en service eller reparation är och vad den innehåller. Dagens föreskrivna bilservice är en allmän översyn av fordonet enligt biltillverkarens serviceprotokoll och med få inslag av förebyggande åtgärder som en underhållsservice innebär.

Ärenden hos ARN sjunker

Dessa åtgärder är ett första steg för att öka förtroendet för motorbranschen. Vårt mål är att motorbranschen är den bransch som konsumenterna ska ha störst förtroende för.

Även om inslagen i Kalla faktas granskning visar någonting annat, sjunker antalet verkstadsrelaterade ärenden hos Allmänna Reklamationsnämnden, ARN.

Låter man detaljstudera dessa, finns det en tydlig trend att verkstäder ansluta till MRF, Motorbranschens Riksförbund eller som frivilligt valt att ansluta sig till KBV, Kontrollerad Bilverkstad är få bland anmälningarna till ARN.

Det är verkstäder som vet att det är viktigt att göra rätt från början och att om de inte följer ett utslag i ARN mister företaget rätten att använda sig av respektive kvalitetssäkrande varumärke. En MRF-ansluten verkstad omfattas även av MRF:s kundskydd.

 

Per Johansson

Vd MRF, Motorbranschens Riksförbund

 

Tommy Andersson

Ordförande MRF

Lämna ett svar