Kunderna har helt orimliga förväntningar

Jag tycker att MRF är på rätt väg med sitt femstegsprogram. Att återställa ett förtroende handlar inte vara om att rya, skälla och skrämmas. Det kan hjälpa på kort sikt men MRF:s åtgärder kan, om de genomförs på rätt sätt, göra skillnad.

Jag gillar speciellt delen där MRF vill tydliggöra konsumenternas rättigheter.

För det är långt ifrån alla kunder till bilverkstäder – och för all del också bilhandlarare – som vet vilka rättigheter de har.

Lära konsumenter att bli bättre

Många hör av sig till oss med frågor och i samtliga fall är det så att de fått felaktig information av verkstäden eller försäljaren. Vill man vara elak kan man säga att verkstad eller säljare chansat lite för att klara sig billigt undan. Vill man vara snäll kan man säga att ingen av parterna är klara med vad som gäller och de står långt ifrån varandra vad gäller slutmålet.

Att lära bilbranschens parter vad lagen säger är bra och det är på tiden. De borde redan kunna det. Men det är lika viktigt att lära konsumenterna att bli bättre konsumenter.

Orimliga förväntningar

För det händer också, det ska villigt erkännas, att kunder till verkstäder och bilhandlare har helt orimliga förväntningar. Vissa tror att de ska få en ny bil för minsta lilla problem eller bara för att de ångrat sig.

Det finns några dåliga bilverkstäder och bilhandlare – men det finns också mindre bra bilköpare och bilägare.

Lämna ett svar