Så ska McLaren locka nya sportbilskunder

Patrik Nilsson arbetade på Porsche Center Syd i Sverige när han rekryterades till nystartade McLaren Automotive för tre år sedan. Automotive-avdelningen fick uppdraget att bygga ett nät av återförsäljare till de supersportbilar som knoppades av från F1-teamet. I dag är Automotive en bärande del av McLaren-gruppen.

Patrik fick direkt uppgiften att skaffa fram bra återförsäljare i Europa.

– När vi tittar på vilka handlare vi vill jobba med så slår entusiasm alltid storlek. Det behövs mycket entusiasm för att placera ett nytt varumärke på en marknad, därför är det viktigast.

Säljer i hela Skandinavien

Autoropa har fått uppdraget att sälja McLaren-bilar i Sverige. Autoropa ska också sköta om hela Skandinavien samt de baltiska länderna om det finns köpare där. Totalt har McLaren 18 återförsäljare i Europa.

– Min gissning är att det landar på 22-23 stycken, säger Patrik Nilsson.

Ryssland?

– Inte i dag. Vi har många ryska kunder men på andra ställen än i Ryssland. Men på sikt tror jag absolut att vi kommer att etablera oss där.

Den stora tillväxten ska ske i Kina. McLaren öppnade fyra butiker i Kina i september förra året, vilket var deras första etablering.

– När vi tittar på ett land studerar vi antal personer med ett visst intresse och inkomst. Jag trodde vi skulle få träff på fyra, fem städer i Kina. Det blev över 20. Så visst finns potentialen där.

Leta nya sportbilskunder

McLaren letar efter kunder hos de som redan äger en supersportbil – kanske en Bentley, Ferrari, Porsche eller Maserati. Men enligt Autoropas vd Jonas Nilsson lockar McLaren också till sig helt nya kunder.

– Vi kanske tar allra mest från Porsche men det är också många som väljer en McLaren som sin första supersportbil. Den står för något nytt med enormt bra kvalitet, förstås, bra prestanda. Den har något som andra kanske saknar.

Autoropa hoppas sälja ett 30-tal McLaren-bilar i Sverige av en årlig försäljning över hela världen på i dag 1400 bilar.

Lämna ett svar