McLaren 650S: Underbar och lättkörd

McLarens nya supersportbil 650S är i Sverige för ett kort besök. Autoropa har valts ut som skandinavisk försäljare av sportbilarna från McLarens imponerande fabrik i Woking.

STCC-stjärnan Richard Göransson är instruktör. För några veckor sedan visade Richard mig hans nya rallycrossbil. Nu sitter vi i en supersportbil av yppersta värdsklass.

Några förutsättningar innan jag fäller ner måsvingedörren:

641 hästkrafter från en dubbelturbomotor på 3,8 liter.

678 Nm.

Ingen hybriddrift men ruggig kraft från motorn i hela varvtalsregistret.

Torrvikt på 1330 kg.

Motorn monterad precis bakom ryggen och med motorblocken i jämnhöjd med hjulen.

Väljer sportläge

Richard Göransson förklarar snabbt det avancerade systemet för inställningar av chassi och motorstyrning/växling. Vi väljer sportläge och växlar med rattens paddlar.

Först kör STCC-stjärnan två flygande varv. 650S imponerar med ett mycket lugnt och stabilt uppträdande trots att Göransson pressar bilen hårt – speciellt vid inbromsningarna.

650S har ett system som förbättrar aerodynamiken vid inbromsningar då bakvingen fälls upp. Vingen ska också arbeta om du till exempel kör över en höjd.

Jämfört med föregångaren 12C så har 650S en modifierad front som bland annat betyder bättre tryck mot marken, så kallad downforce.

Göransson och jag byter plats.

Jag tvingar tyvärr inte McLaren 650S till samma uppvisning som när Richard körde men jag får ändå känna på den fina effektkurvan, de snabba växlingarna och stabiliteten i kurvorna. Överlag så är Mclaren 650S snäll och enkel att köra.

Långt från gränsen

Det finns massor av mer effekt och prestanda och jag är långt ifrån bilens gräns. Men jag känner att vi skulle lätt kunna komma överens efter en dag på banan. Om jag jämför med tidigare erfarenheter av sportbilar som Porsche 911 GT2 och GT3 samt Aston Marton DBS så hade de bilarna mer vikt som störde i kurvorna.

Porschen ger en lite mer osäker känsla i utgången av kurvorna – man vet aldrig riktigt hur mycket man vågar stå på. Och Aston Martin DBS är förstås sååå mycket tyngre runt svängarna, och vikten ligger också högre.

Autoropas vd Jonas Nilsson hoppas snabbt nå en försäljning av 30 McLaren-bilar i Sverige – och då inräknat modellerna P1, 12C och 650S.

McLarens svenske försäljningschef, för Europa, Patrik Nilsson avslöjar att det kommer en lite billigare McLaren framöver och med ett bredare modellprogram med full produktion i Woking ska McLaren ta marknadsandelar från märken som Bentley, Audi, Porsche och Ferrari.

Kunderna nya

Men enligt Jonas Nilsson är det många kunder som med McLaren kliver in i supersportbilssegmentet.

650S är en underbar banracingbil och en lättkörd gatbil. Möjligen är designen i snällaste laget och jag hade gärna sett en lite mer råbarkad motor. När jag lyssnar till 650S från depån på Mantorp blir jag överraskad – den låter tuffare vid sidan om än i bilen. Men kanske hade jag och Göransson inte ställt in kanalen med ljud som kan ledas in i kupén på rätt sätt. Det är i så fall förståligt – för vi hade full fokus på banan framför oss.

Ett längre test av McLaren 650S läser du i kommande nummer av magasinet ALLT OM BILAR.

Lämna ett svar