Putins hot – mot den svenska bilindustrin

Det är helt låst mellan Ryssland, Ukraina, USA och EU där väst-sidan hotar med kraftiga sanktioner om inte Ryssland lämnar Ukraina i fred och låter den ukrainska regeringen klara ut oroligheterna i landet utan inblandning av ryska trupper.

Redan i dag har USA och EU stoppat handel med Ryssland och Ryssland har svarat med begränsat import av vissa varor från väst. Om USA och EU utökar sina sanktioner kan det leda till att Ryssland stoppar flera importkanaler. Enligt uppgifterna från Moskva finns ett färdigt förslag hos Putins administration som leder till stopp av import av bilar och lastbilar till Ryssland.

Slår hårt mot Mercedes och Volvo

Förslaget slår hårt mot de tillverkare som inte har någon egen produktion i landet, som till exempel Mercedes och Volvo. Flera andra tillverkare har bilfabriker i Ryssland, som till exempel Volkswagen, Hyundai, Ford och Renault.

Under första halvåret 2014 stod importbilarna för 27 procent av bilförsäljningen i Ryssland. För lastbilar var siffran 46 procent.

Oroligheterna i Ukraina har redan påverkat bilindustrin med en tillbakagång med 5,5 procent under förra året. I år väntas försäljningen minska med hela 12 procent som en följd av konflikten i Ukraina.

Lämna ett svar