Citroën C5: Fransk komfort – tyska drag

Det var 2001 som franska Citroën presenterade sin nya, stora familjebil. 2005 kom generation två och för sex år sedan generation tre som vi tittar närmare på här.

Nuvarande modell har inte mycket gemensamt med de två föregående som egentligen bara levde på sin storlek och den fina komforten. Nya C5 har tydliga, tyska drag med bulligare men ändå markerade karosslinjer. Mycket snyggare och elegantare både exteriört och interiört.

Framför allt är det kanske inredningskvaliteten som förbättras mest, det är lätt att trivas bakom ratten på en Citroën C5 generation tre som känns väl ihopskruvad.

Vissa Citroën-fantaster tycker C5 blivit för tysk medan vanliga bilköpare nöjer sig med att bilen blivit snyggare och elegantare.

Gott om utrymmen

Utrymmen är det gott om i Citroën C5. Kombin har nivåreglering. Förutom att bilen hålls på konstant höjd oavsett hur mycket du lastar kan du med en knapptryckning få bilen att niga därbak för enklare ilastning av matkassar.

Och med den lilla finessen kommer vi till hemligheten bakom den fina körkomforten – den gashydrauliska fjädringen. Ett snillrikt fjädringssystem som gör att bilen liksom flyter över vårt ofta väldigt sargade vägnät. Det finns många finesser med Hydroactive III+ som systemet heter. Bland annat känner en dator av kvaliteten på vägytan framhjulen passerar – till exempel ett gupp – och anpassar bakfjädringen för att passera så mjukt som möjligt. En annan intressant detalj är att hela chassit sänks om hastighetsmätaren passerar 110 km/h -för stabilare väghållning. Det går även att välja en C5 med stålfjädrar.

Inne i bilen är stolarna rejäla och sköna – det här är en riktig långfärdsbil. Många av knapparna är dock i minsta laget vilket även gör symbolerna på dem svårtydda. Det finns tre bränslealternativ: bensin, diesel och etanol.

Lämna ett svar