Nissans mål med succémodellen

Nissan kom till årets Tannis-test med totalt tre bilar. X-Trail, Qashqai och så helt nya Pulsar. Det var de två sistnämnda det snackades mest om när vi träffade Jerry Hardcastle, chef för Innovation and Performance Projects.

En anledning till att Nissan vågat sig på en utmanare i Golf-klassen är faktiskt succén med Qashqai.

– Målsättningen var att sälja 110 000 Qashqai per år – men vi nådde 250 000 bilar. Inte ens vi själva hade vågat hoppas på en sån utveckling. Men det visade sig att vi skapat en Golf-utmanare, en stor, framhjulsdriven bil för samma pengar som en Golf. Och bilköparna gillade det.

Framgången gav utrymme att plocka in en bil i riktig Golf-storlek, Pulsar.

– Vi har märkt att många lockas till våra handlare tack vare Qashqai och sen när den bilen antingen varit för dyr eller för stor så har de gått igen. Nu behöver de inte det – nu finns Pulsar.

Blygsammare ribba

Om nya Qashqai, som växt något i storlek samtidigt som +2-versionen försvinner, ska nå samma volym som den förra modellen så har Pulsar en betydligt blygsammare ribba att nå upp till, 64 000 bilar per år.

– Vi ska inte jaga volym på Pulsar utan hellre hålla en bra lönsamhet. Det är en rymlig bil med mycket bra teknik, ett bra köp för det priset.

För Qashqai +2-köparna finns nu istället den sjusitsiga X-Trail.

Kommer vi att få se en Nissan Primera igen?

– Nej, inte som det ser ut nu. Det är ett väldigt tufft segment att slå sig in i. Premiumtillverkarna har tagit över det helt, och där tycker vi att vi istället har Infinity Q50. Vi har bilar på andra marknader av typen Primera men det skulle krävas lite utveckling för att anpassa dem till Europa och de krav som finns här. I dag finns inget sånt beslut i alla fall.

Gemensamt tema

Nissans har försökt att plocka fram ett gemensamt tema för sina modeller. Det ska kännas säkert och tryggt att köra en Nissan och det ska vara bra komfort.

För de som letar efter sportiga bilar har Nissan skapat efternamnet Nismo. Nismo-bilarna blir lite sportigare och lite tuffare.

Jerry Hardcastle fick också svara på frågor om syskonet Infinity. Nya Q50 fanns med som en kandidat till Årets Bil 2015.

Vilken strategi har ni för Infinity?

– Den ska utmana premiumbilarna i Europa. Infinity går bra i USA, Kina och Ryssland. Där har vi en lojalitet till varumärket och det ska vi också bygga upp i Europa.

När andra bilmärken satsar på Kina och USA så går ni åt andra hållet med Infinity, varför?

– Premiummärkena i Europa är väldigt starka och det är viktigt att möta dem på deras hemmaplan, det är en bra referens. Vi har nu lyckats få bra motorer till Q50 och då kan vi också plocka den till Europa, nu kan den konkurrera.

– Nästa år kommer också Q30, och den tror jag ännu mer på.

Ni har sagt att ni ska bli största asiatiska bilmärke i Europa. Ett tufft uttalande.

– Ja, men vi har lanserat 12 nya bilar i Europa och under de kommande två åren handlar det om att sälja, vi ska trycka på i två år nu och jag tycker att vi har en möjlighet att bli störst.

Lämna ett svar