Experten: Farligt att vänta med däckbyte

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck i Sverige. Om det är vinterväglag vill säga. Och med vinterväglag menar polisen och lagskrivarna snö eller frost på någon del av vägbanan, inklusive vägrenen.

– De flesta bilister väntar med att byta däck till snön kommer, men det kan vara farligt. Det kan vara vinterväglag långt innan snön faller. Dessutom fungerar däcken bättre om man har kört med dem ett tag innan det blir vinterväglag. Då ruggas ytan upp och ger bättre grepp när snön sedan faller, säger Thomas Widén, däckexpert på Däckteam, i ett pressmeddelande.

Bara 32 procent i Stockholm

Däckteam har genomfört en så kallad däckbarometer som visar att ungefär hälften av alla som sätter på vinterdäck väljer dubbade däck. I norra Sverige är det vanligare med dubbdäck medan det är tvärtom i södra Sverige. 82 procent väljer dubb i norr medan bara 32 procent väljer dubb i söder.

I Stockholm är dubbdäcken sällsynta med bara 32 procent av vinterdäcksanvändarna. I glesbygd använder 71 procent dubbdäck.

– Vilka däck man bör välja beror på hur och var man kommer att köra. Kör man där det saltas och är bra väghållning räcker det med odubbat, men kör man i mer otillgänglig terräng krävs ett bättre grepp och därför dubbar. I Stockholm är det förbjudet att köra dubbat på vissa gator, och dessutom har många möjligheten att välja bort bilen för andra transportmedel om det inte är rätt väglag. Det kan förklara varför Stockholmarna väljer bort dubbdäck och ibland även vinterdäck, säger Thomas Widén.

Lämna ett svar